Каква подова настилка да изберем за детската стая

22/06/2018, 09:16:09
Оценка 5 от общо 3 гласа
22/06/2018
Тагове:
Каква подова настилка да изберем за детската стая

Подовата настилка в детската стая трябва да отговаря на редица изисквания:

Да е издръжлива

Да е практична

Да е еко и хипоалергенна

Добре е подът да е топъл, тъй като децата прекарват много време на земята. Също така е желателно настилката да има известна влагоустойчивост и удароустойчивост, предвид всички предизвикателства, на които ще я подложи малкия пакостник.

Относно цвета най – добре заложете на такъв, на който драскотините личат най – малко. Модерните избелени ламинати, например. Естествен паркет с повече шарки също е добър вариант. Ако пък искате да предпазите максимално основната настилка може да поставите килим или мека постелка за игра тип пъзел. Последните са много практични, сглобяват се и разглобяват лесно и бързо, може да ги местите когато и където пожелаете и държат топло.

На какъв материал за подова настилка да се спрем?

Ламиниран паркет

Това е най – разпространеният избор за подова настилка за всички помещения в дома и детската стая не прави изключение.

Ламинатът се поставя лесно, цената му е достъпна, не изисква специфична поддръжка и предлага богат избор от цветове и текстури. Има защитен слой, благодарение на който не задържа замърсявания и се почиства лесно. Вече се предлагат и водоустойчиви модели, върху които разливането на течности не е проблем и могат да бъдат почиствани с парочистачка.

Корков под

Коркът е естетсвен и екологичен продукт. Подходящ е за детска стая, тъй като е мек, придава топло усещане, удобен е, също така е много траен.

Притежава много добра звукоизолация и заглушава шума при ходене.

Коркът е антистатична настилка и не задържа прах. Напълно безопасен е за здравето.

Коркът се използва и като естествен изолатор.

Естествен паркет

Натуралните дървени настилки са екологично чисти, здрави и красиви. Те са дълготрайни и създават комфортно усещане при ходене.

Паркетът може да бъде класически масивен или трислоен паркет. Последният има много добра устойчивост при измятане. Съвместим е с подово отопление.

Минусът на естествената дървесина е, че не е много устойчива на влага и драскотини. Ако веднага попивате течностите няма да има проблем за паркета, а за да го предпазите от удари може да използвате килим. Малките драскотини могат да бъдат поправяни със специален коректор.

Винилов под

Подовата настилка от винил е практичен избор за детската стая. Тя е лесна за поддръжка и почистване, издръжлива, с богата палитра от цветове. Цената е достъпна, а монтажът – изключително лесен. Винилът отблъсква водата и може да се поставя в мокри помещения. Така няма да се притеснявате от разливане на течности, тъй като това няма да доведе до щети по пода. ПВЦ подът притежава доста добра шумоизолация и не се чуват почти никакви стъпки при ходене.

Килим

Килимът осигурява безопасна игра на вашето дете на пода. Той държи по – топло от всяка твърда настилка, мек е, удобен, не може да бъде надраскан. Недостатъкът му е почистването. Килимът е податлив на петна, влага, задържа прах. Освен редовно почистване с прахосмукачка ще се нуждае често и от пране, което ако е голям, трудно може да стане в домашни условия. През зимата съхне бавно, което също е неудобство.


Подовата настилка в детската стая трябва да отговаря на редица изисквания: Да е издръжлива Да е пр