Ламинатът и мястото му в съвременния интериор

15/02/2017, 01:29:53
Оценка 4.5 от общо 66 гласа
15/02/2017
Тагове:
Ламинатът и мястото му в съвременния интериор

Ламинатът става все по – предпочитана подова настилка в нашите домове.

Този факт се дължи основно на лесното му полагане и поддръжка, достъпната цена, както и огромното разнообразие от шарки и нюанси, които предлага.

В статията "Естествен паркет или ламинат?" сме описали какво представлява ламината както и  предимствата и недостатъците на двата вида настилка.

Затова сега ще се спрем на приложението на ламинирания паркет в интериорния дизайн и неговата декоративна стойност.

За кои стаи е подходящ ламинатът?

Ламинирания паркет може да бъде поставен в почти всички помещения в дома. Най – често той се избира за дневната, където създава уютна обстановка, благодарение на топлото усещане от имитацията на естествено дърво. Там той може и да служи за визуално разделяне на зоните за готвене и хранене, релакс, четене и гледане на ТВ.

Ламинатът често се предпочита и за спални и детски стаи, също както и за кухни. Добре е да ако се спрете на ламинирания паркет за кухнята да изберете такъв с по – висок клас на износовустойчивост и по – издръжлив на влага.

Не е рядкост поставянето на ламинат и в антрето. Тук отново трябва да изберете настилка с възможно най – висок клас на износоустойчивост и на надраскване.

По отношение на цветовете ламинатът предлага много голям избор – той може да бъде в естествения цвят на дървото – от много светло до много тъмно, бял, сив, черен.

По отношение на текстурата също има голямо разнообразие – тя може да бъде гладка, да има фарактерния релеф на дървото, да бъде полирана и т.н.

Освен на пода, ламинат може да бъде поставен и на стената, а дори и на тавана. Ако търсите нестандартни решения може да посчертаете определени зони на стената като ги облицовате с ламинат – например къта край телевизора, аквариума, зоната за хранене. Поставен на тавана, ламината освен, че му придава декоративна стойност, има и шумоизолиращ ефект.

Не е чудно, че ламината навлиза все повече в нашия интериор и към днешна дата е най – предпочитаната подова настилка. Той е чудесна алтернатива на масивната дървесина на много по – ниска цена.

Как да поддържаме ламината:

Когато поставяте ламината уверете се, че повърхността е равна и суха. Ако скоро сте поставяли замазка тя трябва да е напълно изсъхнала, тъй като влагата може да повреди ламинирания паркет. Не доспъскайте проникването на песъчинки или други дребни частици между дъските на настилката. Избягвайте да стъпвате по ламината с обувки.

В случай на разливане на течност попийте веднага със суха кърпа.

Почиствайте редовно настилката с прахосмукачка и леко навлажнена кърпа. Избягвайте нанасянето на акрилни препарата върху ламината. За влажно почистване използвайте специален препарат, подходящ за ламиниран паркет. Никога не употребявайте абразивни почистващи препарати, тъй като те могат сериозно да повредят повърхността!

За да предпазите ламината от надраскване използвайте предпазни подложки за краката на мебелите.

Ако поставите подово отопление под ламината съобразете се с изискването температурата на повърхността на настилката да не превишава 28 градуса. Опитайте се да поддържате оптимално ниво на влажностт в помещенията между 40 и 60 %.

При правилни грижи качествения ламинат ще ви служи дълги години, запазвайки отличния си външен вид.


Ламинатът става все по – предпочитана подова настилка в нашите домове. Този факт се дължи осн