Подово отопление - какво трябва да знаем

02/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 31 гласа
02/12/2014
Тагове:
Подово отопление - какво трябва да знаем

Подовото отопление е едно оптимално решение за поддържане на равномерна температура в дома. С подово отопление ще създадете комфорт във всяко помещение и ще намалите разходите си през зимния сезон.

Освен като основен източник на топлина, подовото отопление може да се използва и като допълнително средство като се монтира само в банята, например.

Подът излъчва равномерно количество топлина по цялата си повърхност. Така се постига един здравословен микроклимат в стаята.

В помещенията, чиято настилка е от керамични или мраморни плочки, подовото отопление се усеща особенно приятно.

Тъй като тези настилки се определят като „студени” независимо от температурата на въздуха в помещението, стъпването върху такава настилка се усеща като студено и неприятно. Затова най-доброто решение би било монтиране на подово отопление.

Предимствата на подовото отопление са много:

Възможности за монтаж – системите за подово отопление могат да бъдат монтирани под всякакви подови покрития дори и дървени.

Тишина - за разлика от климатиците и други отоплителни тела, подовото отопление е безшумно.

По-ниски разходи – системата за подово отопление може да намали с 15 до 40 % месечните разходи за електроенергия.

Ергонимично е , не заема площ, не се нуждае от поддръжка и почистване.

Комфорт – топлинния поток равномерно се разпределя в стаята, а това че топлинната повърхност се намира на земята помага да се избегне преохлаждането.

Възможност за регулация – използват се термостати и специални регулиращи устройства, за да поддържат зададената температура във всички помещения.

Хигиена – циркулацията на въздуха е сведена до минимум, което намалява отлагането на прах в дома, също така предпазва от влага по ъглите и външните стени, тъй като кондензацията на въздуха е по-ниска, за разлика от тази при използването на други отоплителни уреди.

Безопастност – няма открити горещи повърхности.

Видове подово отопление

Съществуват два основни типа подово отопление – електрическо и такова на водна основа.

Елекрическо подово отопление – действа на базата на вградени в пода кабели или фолио. Разходите за инсталация на този тип отопление са по-ниски отколото при водното.

Кабелите могат да бъдат монтирани директно върху бетонните основи, но повечето специалисти все пак съветват да се постави изолираща повърхност под и над нагревателните елементи, особено ако подовата настилка е от дърво.

Водно подово отопление – функционира чрез тръби, които се поставят върху предварително изготвени хидро и топлоизолации. Тръбите могат да бъдат изработени от полиетилен, мед, полипропилен.

Топлата вода може да се черпи от централна отоплителна система, термопомпа, бойлер, камина с водна риза, или от слънчеви панели.

Водата циркулира по тръбите и затопля пода до около 30 градуса, при което температурата на въздуха в помещението достига 18 – 22 градуса.

Техниката на инсталиране на водното подово отопление е по-сложна и трудоемка, от тази на електрическото, и следователно – по – скъпоплатена.

Под какви повърхности може да се постави подово отопление?

Най – ефективно подовото отопление функционира под покртия с висок коефициент на топлопроводност – керамични плочи, бетон, ламинат. Може да бъде поставено и под мокет, стига на него да е обозначено, че може да се използва върху топли основи.

Ако системите за отопление ще се поставят под паркет или дюшеме, то температурата на повърхността не трябва да надвишава 26 градуса.

Ако решите да инсталирате подово отопление в дома си задължително се консултирайте със специалист, тъй като изборът и правилното му функциониране зависят от много фактори – саниране на жилището, дограма, брой външни стени, подова настилка.


Подовото отопление е едно оптимално решение за поддържане на равномерна температура в дома. С подово