8 причини да изберете вълнен килим

01/02/2017, 18:51:41
Оценка 4.5 от общо 65 гласа
01/02/2017
Тагове:
8 причини да изберете вълнен килим

Килим от естествена вълна – една инвестиция, която си струва

Вълната намира широко приложение в изработването на килими, както машинно така и ръчно такани. Колкото по – голяма е дължината на влакната толкова по – високо е качеството на преждата. Вълнените килими се отличават с висока здравина, трайност и са отличен вариант за хора, които държат на естествените материали. Те придават топлина и уют на дома и се вписват във всеки интериорен стил.

Защо да изберем вълнен килим:

1. Дълготрайност – вълната се характеризира с висока износоустойчивост и забележителна здравина. Те гарантират дълготрайност на килима, която напълно оправдава първоначалната инвестиция.

2. Устойчиви цветове – обикновено при изработката на вълнени килими се залага на естествени пигменти, а синтетичните багрила се изябгват. Това освен, че гарантира екологичност на изделието, помага за това цветовете да се запазят свежи много дълго време.

3. Топлоизолация – вълната се отличава с високи топлоизолационни качества. Естественият вълнен килим ни предоставя мекота, комфорт и топлина и е идеален избор за студени подове.

4. Влагоабсорбация – вълната има добри влагоабсорбиращи свойства и по естествен път може да регулира микроклимата в стаята. Въпреки че поема влагата във вътрешността на влакната си повърхността й трудно попива капки вода. Дори да разлеете вода върху килима ще видите, че за известно време капките остават на повърхността. Така имате време да вземете попиваща кърпа и да отстраните течността преди да е попила на дълбоко във влакната.

5. Трудно се замърсява – вълната се замърсява и мачка много трудно, благодарение на високо елатичните си влакна.

6. Трудно запалим – дори да се запали вълната не гори, а тлее.

7. Екологичен и възобновяем ресурс – вълнените килими са органични, тъй като за разлика от синтетичните изделия те не съдържат петролни продукти. Освен това вълната се счита за бързо възобновяем ресурс.

8. Самопочистване и лесна подръжка – вълната притежава самопочистващи свойства, тъй като когато се приложи натиск с определено движение мръсотията се отделя от влакната. Замърсяванията не успяват да проникнат дълбоко и се отстраняват лесно. В случай, че килимът поеме миризми вълната им свойството бързо да ги освобождава и той се нуждае само от краткотрайно проветряване за да бъде отново свеж.

Разбира се освен безспорните си предимства вълнените килими имат и някои недостатъци. На първо място това е високата им цена. Освен това не понасят влага и директна слънчева светлина. Ако се държат за постоянно във влажни помещения може да мухлясат. Нуждаят се от защита против молци.

Новозакупеният вълнен килим отделя мъх за известен период от време. Той може да дразни по – чувствителните хора. Въпреки че това не продължава дълго, то може да се отрази на комфорта ви. След пускане на прахосмучка минавайте килима с четка за дрехи. Постепенно мъхът ще намелее и изчезне.

Вълненият килим се почиства редовно с прахосмукачка и може да се пере на ръка със сапунена вода или разтвор от вода и шампоан.


Килим от естествена вълна – една инвестиция, която си струва Вълната намира широко приложение