Да осигурим здравословен микроклимат в детската стая

21/11/2016, 06:19:45
Оценка 4.6 от общо 36 гласа
21/11/2016
Тагове:
Да осигурим здравословен микроклимат в детската стая

Температурата, чистота и влажността на въздуха у дома са ключови фактори, пряко свързани със здравето на детето. Замърсеният въздух може да доведе до проява на алергични симптоми и дихателни проблеми. Основно въздухът в стаите се замърсява от битови прахови частици, косми от домашни любимци, цигарен дим, съставките на почистващи препарати, а често и мебелите, подовите настилки и домашния текстил излъчват вредни вещества.

Вижте: Как да намалим вредните вещества в жилищата ни?

Прекалено топлият въздух пък от своя страна и иделна среда за развитие на бактерии и микроби и крие риск от претопляне на бебето, което още няма добре изградена терморегулация на тялото.

Твърде сухият или влажен въздух също са опасни за здравето на малчуганите. Те водят до изнежване, увреждане на лигавиците на дихателните пътища, астма, алергични състояния, чести инфекции.

Как да осигурим здравословен климат в детската стая:

Температурата на въздуха в детската стая – най – подходящата температура за детската стая по време на бодърстване и игра е 20 – 21 градуса, а по време на сън – 19 градуса. Стаята трябва да е проветрена и детето не трябва да бъде навлечено с твърде много дрехи.

Влажността на въздуха в детската стая – оптималното ниво на влажност в детската стая е 45 – 65 %. За да я измерите точно купете си битов хидромер. Прекалено сухият въздух (под 45 - 50 % влажност) води до дразнене на лигавиците, кашлица, понижаване на имунитета на децата.

Вижте: Как да се справим със сухия въздух у дома?

За да се преборите със сухия въздух в детската стая най – добре се снабдете с овлажнител. Добра идея е да комбинирате уреда с йонизатор за въздух. Винаги преди да включите уреда погледнете влажността. Сменяйте редовно водата в овлажнителя.

Ако влажността е прекалено висока (над 60 – 65 %), това също вреди на здравето на детето, тъй като е предпоставка за развитието на мухъл и плесени. В такъв случай, освен да провтрявате помещението често, добре е да помислите за закупуването на обезвлажнител, който ще регулира нивото на влага в детската стая.

Чистотата на въздуха в детската стая – основният начин да се поддръжа приемлива чистота на въздуха е редовното проветряване. През зимата много родители се притесняват, че стаята ще се охлади прекалено и детето ще настине и не отварят често прозорците. Това е голяма грешка, тъй като по този начин въздухът в стаята не може да се освежи, обнови и насити с кислород. Проветрявайте детската стая поне два пъти дневно за по 10 минути през зимния период и още по – често през останалата част от годината. Ако се притеснявате, че на детето ще му е студено изведете го от стаята по време на проветряването.

Какви мерки още да вземем за поддържаме чист и здравословен въздух в детската стая:

- Не пушете в стаята, а най – добре избощо не пушете вътре в жилището.

- Винаги изпирайте новия текстил и играчки преди използване. Играчките от твърди материали измивайте с топла вода и сапун периодично.

- Перете често пердетата, килима, шалтето за легло и почиствайте с влажна кърпа или парочистчка щорите.

- Почиствайте редовно прахта от мебелите.

- Не използвайте ароматизатори в детската стая.

- Избягвайте употребата на силни почистващи продукти и дезинфектанти. Чудесно може да почистите стаята с помощта на сода за хляб или лимонов сок. Ако имате възможност снабдете се с парочистчка, която чисти само с вода.

- Ако в стаята има климатик, почиствайте редовно филтъра му.

- Не сушете мокри дрехи вътре в стаята.

- Оставяйте вратите между помещенията отворени, това ще осигури по – добра циркулация на въздуха в дома ви.

- Избягвайте да правите ремонтни дейности преди детето да е навършило 2 години. Ако все пак ви се налага, изберете топлите месеци от годината когато строителните и ремонти материали съхнат по – бързо и влагата лесно излиза навън. По време на ремонта детето не трябва да е в жилището, а след това трябва помещенията да се проветрят поне няколко дни преди пристигането му.

- Ако желаете да отглеждате цветя в детската стая изберете растения като папрат, хризантема, лимон, бамбук. Избягвайте цветята със силен аромат. Ако детето има алергия (независимо към какво) или боледува твърде често най – добре не отглеждайте никакви растения в стаята му, поне през първите години от живота му.

И накрая: Не се вманиачавайте в опитите си да осигурите стериална среда за бебето у дома. Това е невъзможно, а и ненужно. Обикновените битови микроби, които са навсякъде около нас не са опасни за бебето, напротив те му помогат да изгради имунитета си. Не се разделяйте с домашния любимец, ако очаквате бебе. Просто редовно и стриктно се грижете за хигиената и здравето на животничето.


Температурата, чистота и влажността на въздуха у дома са ключови фактори, пряко свързани със здравет