Да има ли цветя в детската стая и какви?

29/10/2016, 14:50:49
Оценка 4.5 от общо 64 гласа
29/10/2016
Тагове:
Да има ли цветя в детската стая и какви?

За и против отглеждането на цветя в стаята на детето

Недостатъци на отглеждането на цветя в детската стая

По почвата на саксиите цветя могат да се образуват плесени, гъбички, бактерии и други видове микроорганизми, които да навредят на здравето на детето. Освен това през нощта не фотосинтезират, а всъщност дишат кислород и това може да стане причина в стаята да бъде по – задушно. Ароматите на някои цветя могат да предизвикат алергия при децата. Има и някои видове отровни стайни растения, с които малкото дете да реши да си играе, при което има риск да се сдобие с обрив или дори да се отрови.

Листата на някои цветя събират много домашен прах, който е основен алерген.

Предимства на отглеждането на цветя в детската стая

Някои педиатри, а и родители са на мнение, че ако в стаята на детето има само 2 – 3 саксии с растения, които не са опасни и нямат силен аромат това не е никакъв проблем. Голяма част от стайните растения имат свойството да пречистват въздуха и да убиват вредните микроорганизми. Някои специалисти препоръчват когато детето стане на 6 – 7 години да се сложи саксия с цвете, което то да отглежда в своята стая с възпитателна цел. Идеята е градинарството да го научи н грижа и отговорност. Растението трябва да е малко и непретенциозно, нямащо нужда от чести грижи.

Ако решите да поставите цветя в детската стая най – добре изберете декоративнолистни, въпреки че има и някои цъфтящи видове, които биха били подходящи. Задължително проучете дали въпросното растение не е токсично. Ако детето е малко като за начало сложете саксията на недостъпно място.

Цветята в детската стая, както и всички останали в дома, до които детето има достъп, не третирайте срещу болести и вредители с химични препарати. Има риск детето да пипне листата на растението и да погълне част от химикала, което може да доведе до стомашни разстройства!

Кои цветя са подходящи за детската стая:

Хлорофитум – подходящ е тъй като има свойството да пречиства въздуха от токсини, както и от бактерии и вируси.

Портокал, лимон – цитрусовите дръвчета излъчват етерични масла, които притежават силно антибактериално действие. Също така имат успокояващи свойства, което може да бъде от ползва при хиперактивните деца. Те облекчават неспокойният сън, кошмарите и раздразнителността.

Хипеаструм – произвежда съединения, които се борят с различни вируси и бактерии. Освен това те съдържат алкалоиди, които имат успокояващ ефект върху нервната система на неспокойните деца.

Папрат – помага за намаляване на стреса от претоварване с информация. Подобрява концентрацията и премахва умората. Това я прави подходяща за стаята на ученици и студенти.

Хризантема – няма силен аромат, дори може да се каже, че няма почти никакъв, което я прави подходяща при наличие на алергии. Има свойството да пречиства въздуха от вредни токсини.

За детската стая са подходящи още: здравец, дървото на живота, бамбук.

При детето не трябва да има цветя като: ехмея, олеандър, кактуси, монстера, фикус, дефенбахия, юка, декоративен пипер.

Ако детето ви има фамилна обремененост към алергични състояния или дихателни заболявания, все пак ви препоръчваме да не поставяте цветя в стаята, в която спи поне през първите години от живота му. Ако след това искате да го направите обсъдете го с лекар!


За и против отглеждането на цветя в стаята на детето Недостатъци на отглеждането на цветя в детскат