Лимон (Citrus limon)

12/02/2018, 19:44:32
Оценка 4.5 от общо 72 гласа
12/02/2018
Тагове:
Лимон (Citrus limon)

Семейство Седефчеви

Лимонът е субтропично вечнозелено дръвче. Родината му е Китай. Вирее добре при стайни условия, лесен е за отглеждане. Излъчва приятен аромат, плодовете му са богати на витамин С и лимонена киселина. Има и декоративна стойност благодарение на искрящо белите си цветове и тъмнозелени, лъскави листа. Лимоновите дървета могат да достигнат възраст до 45 години. Плодовете на лимона са натурален антиоксидант, богат на витамини и микроелементи. Лимонът има антимикробно, тонизиращо, антивирусно, ароматизиращо и релаксиращо действие. Помага при много болестни състояния, сред които: вирусни инфекции, грип, диабет, умора, болести на устната кухина, тревожност, раздразнителност, депресия и др. Хидратира организма, засилва действието на имунната система, ускорява зарастването на рани. Лимонът се използва още и в кулинарията и козметиката. У дома може да се отгледа от семена или от резници.

Отглеждане на лимон:

Място: Поставете саксията с лимоново дръвче до южен или западен прозорец. Растението се нуждае от поне 8 часа светлина на ден. През зимата дръжте лимона на възможно най – слънчевото място у дома. Оптималната температура за отглеждането му е 16 – 25 градуса. Зимата е добре температурата да не пада под 12 градуса. Съдът на лимона трябва да бъде керамичен или пластмасов. През лятото може да изнесете саксията с лимон на открито в градината или на терасата. Поставете го на място със шарена сянка. За да подготвите растението още в края на пролетта започнете да го изнасяте на открито за няколко часа в продължение на 2 – 3 седмици, след което окончателно го оставете навън.

Почва: Подходящата почвена смес за дръвчето се състои от чимова почва, компост, едър речен пясък и малко количество дървени въглища. Почвата трябва да бъде с добра пропускливост. От време на време разрохквайте повърхността на почвата. От пролетта до есента подхранвайте лимона веднъж седмично с минерални торове.

Поливане и влажност на въздуха: Лимонът се нуждае от умерено поливане. Обикновено веднъж в седмицата е достатъчно, а през зимата – по – рядко. Почвата трябва да изсъхва между отделните поливания. Препоръчва се да използвате преварена или престояла няколко дни, вода, тъй като хлорираната вода не се отразява добре на лимона. Пулвелизирайте листата на дръвчето веднъж на ден, особено ако въздухът в помещението е сух. Добре е листата да се мият с вода или да се забърсват с мокра кърпа веднъж в месеца.

Пресаждане: Не е желателно лимонът да се пресажда твърде често. Достатъчно е на около 3 години да го премествате в саксия с по – голям размер. През останалото време всяка пролет премахвайте 2,5 см. от горния слой на почвата и я заменяйте с нова.

Доказано е, че помещение, в което има саксия с лимон, въздухът е изключително чист. Той възпрепятства размножаването на болестотворни микроорганизми. Освежаващия аромат на нарязаните парченца лимони също е полезен – подобрява концентрацията и работоспособността, ободрява и намалява главоболието.

Вижте: какво може да почистите у дома с лимон.


Семейство Седефчеви Лимонът е субтропично вечнозелено дръвче. Родината му е Китай. Вирее добре при