Как да се справим със сухия въздух у дома

05/05/2017, 03:43:23
Оценка 4.4 от общо 47 гласа
05/05/2017
Тагове:
Как да се справим със сухия въздух у дома

Сухият въздух в затворените помещения вреди на здравословното ни състояние като предизвиква пресъхване на гърлото и носа, дразнене, кашлица, главоболие, кожен сърбеж. Той води до сухота на лигавиците, което понижава техния имунитет, в резултат на което децата се изнежват и започват да боледуват по – често.

Сухият въздух е основен проблем през зимата когато използваме отоплителни уреди.

За да установите, че въздуха в дома ви е сух трябва да се снабдите с влагомер. За поддържане на здравословен микроклимат в дома е важно влагата да бъде между 40 и 60 %.

Какво да правим ако въздухът в дома ни е твърде сух:

Поддържайте стайна температура до 21 градуса – специалистите съветват температурата за спане да бъде 18 – 19 градуса, а тази през деня – 20 градуса. Високата стайна температура (над 21 градуса) уврежда лигавиците и благоприятства размножаването на бактерии и вируси.

Почиствайте често с влажен парцал и проветрявайте стаите по няколко пъти на ден -  Навлизането на студен въздух няма да покачи влажността (дори временно леко ще я понижи), но ще освежи помещението и ще подобри качеството на въздуха вътре.

Отглеждайте растения, които овлажняват въздуха – такива са например драцена, сансевиера, хризантема, алое, азалия, гербер.

Купете си овлажнител – ако въпреки взетите мерки, въздухът в помещенията продължава да е с влажност под 40 % то е нужно да се снабдите с овлажнител за въздух. Когато избирате такъв уред задължително обърнете внимание на нивото му на шум особено ако ще се използва в стаи, в които се спи. Добре е уредът да има вграден влагомер и да изключва щом влажността достигне нужните стойности. Предлагат се и овлажнители, комбинирани с йонизатор за още по – добро качество на взъдуха. Има и модели, при които е взъможно добавянето на етерични масла.


Сухият въздух в затворените помещения вреди на здравословното ни състояние като предизвиква пресъхва