Съвети за намаляване на вредните вещества в домовете ни

28/07/2017, 10:25:48
Оценка 4.5 от общо 80 гласа
28/07/2017
Тагове:
Съвети за намаляване на вредните вещества в домовете ни

Повечето хора днес прекарваме 80 до 90 % от времето си в затворени пространства, като една значителна част от него преминава в сън. Затова от голямо значение за здравето ни е какъв въздух дишаме у дома. В повечето бои, лакове, мебели, подови настилки, интериорен текстил се съдържат различни вредни вещества. Тяхната концентрация зависи от много фактори, но логично е най – висока след ремонт. Професионалистите съветват да използвате вещества с дишаща материя, без мирис и с минимално количество вредни емисии.

Кои са основните опасности, които се крият в жилищата ни:

Летливи органични съединения – разпространяват се основно при употребата на разтворители. Съдържат се в бои, лепила, подови настилки, килим, текстил, някои ароматни масла. Непосредствено след строителни и ремонти дейности концентрацията на летливи съединения в жилището може да стане по – висока, което да се отрази неблагоприятно на здравето ни. Някои от тях са канцерогенни. Особено силно се проявяват негативните ефекти при децата. Затова съветите на специалистите са по време на бременност и през първите 2 години от живота на детето в жилището да не се извършват мащабни ремонтни дейности и най – вече да не се обновява детската стая. Ако все пак по време на бремеността се прави ремонт, в никакъв случай не трябва и самата бременна жена да участва в него, най – добре е дори да бъде извън жилището за няколко дни. Помещенията трябва да се проветрят много добре и да не се използват няколко седмици.

Мравчен алдехид – представлява безцветен газ с остра миризма. Използва се при производство на смоли, които се съдържат в изолиращи пяни, лепила, плочи от дървесни частици. Има силно дразнещо действие по лигавиците и горните дихателни пътища. В по – високи концентрации повишава риска от рак.

За да се предпазите от действието на мравчения алдехид избирайте естествени продукти и мебели за дома си и търсете бои, лепила, лакове с еко знак.

Ароматизатори и ароматни свещи – те отделят токсични вещества, които могат да доведат до дразнене на очите и дихателните пътища, алергии, главоболие. Ако купувате свещи, изберете такива от пчелен восък. Естествени ароматизатори за дома можете да си приготвите бързо и лесно сами.

Въглероден окис – силно токсичен газ без цвят и мирис. Появява се чрез изтичане на дим от пукнатини в комини, газове от печка, камина, фурна.

За да се предпазите от отравяне в въглероден окис проветрявайте редовно помещенията, отглеждайте зелени растения като фикус, поддържайте всички съоражения и уреди в изправност. За да сте сигурни, че в дома ви няма изтичане на този опасен газ най – добре се снабдете с детектор за въглероден окис.

Топчета против молци – нафталинът, чиято миризма добре познаваме е невротоксин и предизвиква здравословни проблеми като гадене, главоболие, виене на свят, дразнене на очите, носа, гърлото, кожата. Използвайте билкови средства за предпазване от молци, които са напълно безвредни, като пакетчета лавандула, например.

Плесени – плесените причиняват алергии и дихателни проблеми. Развиват се във влажна среда. Ако откриете плесени в дома си отстранете ги със специални препарати, а за да се предпазите от образуването им в бъдеще поддържайте нормална влажност на въздуха, поправете всички течове, проветрявайте редовно жилището. Използвайте вентилатор в банята и ако се налага – обезвлажнител в другите стаи. Може да използвате също и боя против плесени за проблемните стени.

Как да сведем до минимум вредните вещества в домовете си:

1. Не използвайте биоциди (препарати против насекоми), дезинфектанти, ароматизатори. Заменете ги с натурални продукти.

2. Избягвайте употребата на голямо количество химикали. Почистете дома си с природни средства като лимон, оцет, сода за хляб. Потърсете продукти с БИО сертификат. Не смесвайте различни продукти за почистване, тъй като при взаймодействието си те могат да станат токсични. Не прекалявайте с количествата на почистващите продукти.

3. Когато си купите нови мебели първо ги оставете на открито за няколко дни – в градината или на терасата и тогава ги внесете в дома си. Ако нямате такава възможност сложете ги в помещението и оставете да се проветри. Не използвайте стаята за няколко дни.

4. Не пушете в стаите.

5. Проветрявайте по няколко пъти на ден като оставяте прозорците широко отворени.

6. Изперете новият текстил преди първото ползване.

7. Почиствайте редовно филтрите на климатиците.

8. Четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате за дома си и винаги когато имате възможно изберете продукт с етикет ЕКО или БИО.


Повечето хора днес прекарваме 80 до 90 % от времето си в затворени пространства, като една значителн