Грижи за цветята през юни

22/05/2020, 10:24:29
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/05/2020
Тагове:
Грижи за цветята през юни

Юни е месец на активен цъфтеж за голяма част от балконските и градински растения. През този период градината е в разцвета си и редовните грижи са задължителни.

10 задачи в цветната градина през юни

1. В началото на месеца извадете луковиците на лалета, зюмбюли и нарциси. Почистете ги внимателно, подсушете ги и ги съхранявайте на хладно, тъмно и проветриво място.

2. Преглеждайте редовно листата на растенията за наличие на листни въшки. Отстранявайте прецъфтелите цветове за да стимулирате нов цъфтеж.

3. Подхранете всички цъфтящи саксийни растения с комплексен тор два пъти през този месец – през около 2 седмици.

4. Направете си резници от всички висящи растения и ги използвайте за размножаване.

5. Поливайте редовно саксийните цветя и не оставяйте почвата им да пресъхне. През юни обикновено има достатъчно дъждове, но ако се задържи по-сухо, полейте и градинските растения.

6. Подхранете розите – започва масовия цъфтеж на розите, което налага грижите за тях да станат по-интензивни. Редовно разрохквайте почвата им, пръскайте срещу листни въшки, поливайте като внимавате да не мокрите листата. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. Подхранете розите с тор, богат на азот.

7. Пазете гладиолите от трипс – при сухо и горещо време по гладиолите често се появява трипс (черна мушичка), който нарушава развитието им. Преглеждайте редовно и внимателно цветята, ако забележите дребни черни насекоми, подобни на червей, това е трипс. Той може да увреди листата и пъпките на гладиолите и да наруши цъфтежа им. За борба с трипс използвайте препарати от агроапетката, след консултация със специалист. Най-често се използва мезурол 50 ВП 0,1%. Пръскането се повтаря толкова пъти колкото е необходимо до изчезване и на последната мушица.

8. Може да засадите луковици на гладиол и лилиум, а през втората половина на месеца засейте семената на теменужки, парички, незабравки.

9. След средата на месеца засадете в градината готовия разсад от топлолюбиви, едногодишни цветя като агератум, тагетес, флокс, циния. Засаждането най-добре направете в облачни дни или вечер след 18 часа когато слънцето не е много силно.

10. В началото на месеца засейте семената от невен за да се радвате на красиви цветове до късна есен.


Юни е месец на активен цъфтеж за голяма част от балконските и градински растения. През този период г