Градинска теменужка краси двора и терасата

07/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 35 гласа
07/04/2015
Градинска теменужка краси двора и терасата

Теменужката придава цвят, аромат и неустоим чар на дома и двора. Градинската теменужка у нас се отглежда най – често като едногодишно или двугодишно растение. Рода наброява над 450 вида. Днес са селектирани ранно и късно цъфтящи сортове, с едри и дребни цветове, едноцветни, многоцветни. Различните сортове могат да цъфтят през март – април, септември – октомври, а при по – благоприятно време дори и през декември може да се наслаждавате на прекрасните им цветове.

Осветление и температура

Най-подходящото място за теменужката е прозорец с източно или западно изложение. Нужна е много естествена светлина, но интензивното слънцегреене през лятото на южния перваз, ще изтощи растението и може да доведе до деформиране и изсъхване на листата и цветовете. Изнесете теменужката на балкона, верандата или в градината, но не под преките слънчеви лъчи, особено в обедните часове. Растението може да живее дори на северен прозорец, тъй като толерира сенчести места.

Теменужката обича топлината. В стайни условия се чувства добре при температура 22-28 градуса. През зимата понася понижаване до около 17 градуса.

Поливане и влажност на въздуха

Теменужката не се развива добре на сух въздух. В същото време, не бива да бъде пръскана директно с вода защото може да започне процес на гниене. За да осигурите необходимата влажност може да държи саксия в поднос с навлажнен мъх или пясък. Може да използвате и овлажнител за въздуха стига да не е прекалено близо до цветята.

За поливане използвайте мека вода със стайна температура, престояла поне 3-4 дни. Другия вариант е да поливате с филтрирана вода. През лятото, растението се полива ежедневно, а през останалите сезони – 2 пъти седмично.

Почва и торене

Използвайте готова почвена смес или си пригответе такава от хумус, торф и едър пясък в съотношение 5:3:1. В природата теменужката расте на бедна почва с ниско съдържание на хранителни вещества. Това е причината тя да не реагира добре на често и обилно наторяване. Най-добре не подхранвайте изобщо или го правете само в активния период (април-юли) с минимално количество торове.

Пресаждане

За теменужката е достатъчна саксия с диаметър 12 см. а за младите растения – 8-10 см. Ако съдът е прекалено обемен, това ще доведе до свръх растеж на корените, което влияе негативно на образуването на пъпки. Всяка година пресаждайте растението в нова почвена смес. Прегледайте за симптоми на заболяване или гниене и отстранете всички повредени части.

Размножаване

Теменужката може да се размножи по два начина:

Чрез резници

Вземете резник с дължина 4-5 см. Използвайте остър и добре дезинфекциран нож. В чаша с вода разтворете една таблетка активен въглен. Поставете резника във вода. Корените трябва да се появяват до 21 дни. След това растенията се засаждат в малки контейнери и се покриват с полиетиленово фолио. Всеки ден се проветряват и почвата се навлажнява. След 7 до 14 дни покритието се отстранява.

Чрез семена

Методът на размножаване от семена е с по-малък успех, затова препоръчваме да използвате горния вариант. Ако все пак решите да опитате, купете си готови семена и ги засейте в малък съд, пълен с навлажнена почва. Семената се смесват с пясък и се разпределят по повърхността на субстрата като не е нужно да се покриват отгоре с почва. Съдът се покрива с фолио или стъклен похлупак и се поставя на топло място. Почвата се поддържа влажна. Когато укрепнат новите растения се преместват в отделни саксии.

Възможни проблеми

Вредители

Теменужките може да бъдат нападнати от акари, калифорнийски трипс, нематоди. Преглеждате ежеседмично растенията за признаци на болести и ако забележите промяна, реагирайте веднага. Трябва да се отстранят всички заболели части, растението да се пресади в нова почва и дезинфекцирана саксия и да се използвате химически средства за борба с вредителите за да се спасят останалите здрави части.

Теменужката не цъфти

Причината затова може да бъде недостатъчно светлина или прекалено подхранване с торове, богати на азот. Преместете саксията на по-светло място и прекратете торенето. Когато получава твърде много азот, цветето ще се разраства прекомерно, за сметка на цъфтежа, който ще бъде оскъден.

Поява на петна по листата

Може да се дължат на изгаряне от силна слънчева светлина или поливане със студена вода. Уверете се, че осветлението е оптимално за теменужката и не мокрете листата при поливане.

Пъпките изсъхват преди да се отворят

Причината за това обичайно е твърде сух въздух в помещението. Не дръжте саксията в близост до отоплителни уреди или под струята на климатика. Снабдете се с влагомер и следете влажността на въздуха да бъде 55-60%.

Белезникаво покритие

Ако забележите поява на белезникав налеп по което и да е част на растението, вероятно става дума за брашнеста мана. Може да опитате народни средства за борба, в случай, че болестта е от скоро и пораженията не са големи. В 2 л. вода разтворете 1 суп. л. сода за хляб и ½ ч.л течен сапун. Напръскайте с разтвора растението 3 пъти през 2 дни. Ако това не помогне, използвайте подходящ фунгицид.


Теменужката придава цвят, аромат и неустоим чар на дома и двора. Градинската теменужка у нас се отгл