Градинска теменужка краси двора и терасата

07/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 35 гласа
07/04/2015
Градинска теменужка краси двора и терасата

Теменужката придава цвят, аромат и неустоим чар на дома и двора. Градинската теменужка у нас се отглежда най – често като едногодишно или двугодишно растение. Рода наброява над 450 вида. Днес са селектирани ранно и късно цъфтящи сортове, с едри и дребни цветове, едноцветни, многоцветни. Различните сортове могат да цъфтят през март – април, септември – октомври, а при по – благоприятно време дори и през декември може да се наслаждавате на прекрасните има цветове.

Място: Теменужките предпочитат слънчево до полусенчесто място, но не и пълна сянка.

Почва: Градинска пръст, богата на хумус и хранителни вещества. Ако отглеждате теменужките в сандъчета, тяхната минимална дълбочина трябва да бъде 30 см.

Торене: В периода на израстване и цъфтеж трябва да се наторяват на всеки две седмици.

Поливане: Редовно и умерено, не бива да се допуска нито засушаване, нито преовлажняване на почвата. Теменужките не бива да изсъхват дори и през зимата, в по – топлите дни поливайте умерено.

Размножаване и засаждане: Размножаването става чрез семена през юни, юли или август. Растенията се засаждат на разстояние 10 – 15 см. едно от друго, като почвата им не бива да изсъхва. През октомври могат да се засядат вече на постоянно място.

Презимуване: В районите с по – благоприятен климат, както и през по – мека зима, теменужките могат да зимуват на открито, покрити с борови клонки. В райони с неблагоприятни климатични условия, сандъчетата трябва да се приберат на светло и хладно, но не много студено, място.

Болести и вредители: Градинските теменужки могат да бъдат засегнати от сиво гниене, същинска брашнеста мана и листни въшки.

Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове.

Благодарение на голямото разнообразие от багри и лесното отглеждане, теменужката е желано цвете в почти всеки двор или балкон. 


Теменужката придава цвят, аромат и неустоим чар на дома и двора. Градинската теменужка у нас се отгл