Пролетно почистване на дома

12/04/2022, 10:36:23
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/04/2022
Тагове:
Пролетно почистване на дома

Пролетното почистване е традиционна стъпка за освежаване, почистване и преподреждане на жилището. Как да го направите без да пропуснете нищо?

Измийте прозорците

Изберете облачен ден за да измиете прозорците. Когато слънцето грее директно върху стъклото, препаратът ще изсъхне твърде бързо, оставяйки неприятни ивици. Ако прозорците са твърде мръсни започнете почистването отдолу нагоре (за да не капе водата) с гъба и препарат за да свалите по-голямата част от замърсяванията и едва след това почистете с препарат за стъкла и кърпа без власинки. Стар, но много ефективен трик е почистването на прозорците с вестници. Те не оставят никакви следи и почистват стъклото до блясък.

Изперете завесите

Изперете пердета като използвате програма за деликатни тъкани и ги окачете още влажни. Ако се налага да бъдат изгладени може да използвате уред за вертикално гладене с пара. Почистете и щорите. Текстилните може да изперете на ръка или в пералнята без центрофуга. Алуминиевите измийте в банята с душа и сапунен разтвор или с парочистачка. Не пропускайте да изперете и завесата в банята.

Матрака и възглавниците

За да почистите матрака, поръсете го със сода за хляб, оставете да подейства за поне половин час и я отстранете с прахосмукачка. Вместо сода може да използвате специален препарат за почистване на матраци. След това го напръскайте със спрей против акари. Изперете възглавниците, завивките, шалтето и протектора на матрака в пералнята на програма на 60 градуса. След това ги изсушете на слънце или в сушилнята.

Тапицираните мебели

Диванът може да почистите по подобен начин като матрака – използвайте специален спрей или пяна за почистване на тапицерии и накрайникът за килими на прахосмукачката. Другият вариант е да се доверите на почистващата фирма с перяща прахосмукачка. По подобен начин действайте и с всички тапицирани мебели – фотьойли, табуретки, канапета.

Кухненските шкафове

Извадете всичко от кухненските шкафове, изхвърлете ненужните вещи, почистете шкафовете с кърпа и препарат за мебели. Ако се налага на места използвайте обезмаслител за засъхнали пръски от мазнина. Оставете ги отворени да се проветрят за поне половин час и след това ги подредете отново.

Почистете внимателно дръжките им и проверете пантите дали имат нужда от смазване.

Погрижете се за килимите

Почистете килимите от двете страни с прахосмукачка и ги изперете. Може да го направите вкъщи с четка и специален препарат или с перящата функция на прахосмукачката. Ако обаче няма къде да ги оставите да съхнат на открито, по-добре се доверете на фирма, която да ги изпере и да ви ги върне чисти и сухи.

Обновете изтривалките пред входната врата и банята

Почистете изтривалките с прахосмукачка от двете страни и ги изперете. Оставете да изсъхнат на въздух и ги върнете на местата им.

Почистете фугите

Почистването на фугите е досадно и трудно, но ако го правите редовно ще видите добри резултати. Може да опитате с домашни средства. Инструкции вижте тук – Как да почистим фугите.

Не забравяйте хладилника

Измийте всички рафтове и чекмеджета с гореща вода и веро или направо в съдомиялната. Почистете вътрешността на хладилника с гъба и универсален препарат за почистване. За трудно достъпните места използвайте четка за зъби, а за най-тесните – дървено шишче.

Накрая избършете и външната част на уреда с влажна кърпа и препарат и подсушете със сух микрофибърен парцал. Вижте подробни инструкции – Как да почистим хладилника за 30 минути.

Направете профилактика на каналите в банята и кухнята

Не чакайте каналите да се запушат защото тогава ще са ви нужни много повече усилия за отпушването им. Изсипете в тях ½ ч. чаша сода и ¼ ч. чаша готварска сол и пуснете горещата вода за 5 минути.

Почистете смесителите на мивките и душа

Обвийте смесителите с домакинска хартия, напоена с оцет и я оставете за поне час. Или напълнете оцет в бутилка със спрей и напръскайте най-замърсените участъци и оставете да подейства. След това избършете батериите с микрофибърна кърпа и няколко капки бебешко олио за да върнете блясъка им.

Проверете бурканите с храни и подправки

В бурканите с ориз, брашно, леща, подправки и билки може да се развие мухъл или да се завъдят гъгрици. Проверявайте ги редовно и изхвърляйте съдържанието им когато стане твърде старо. Уверете се, че съдовете са напълно сухи когато сипвате храни в тях и ги затваряйте добре.

Почистете котлоните

Пригответе си лек абразив като смесите сода с хладка вода до получаване на гъста паста. Добавете 2-3 капки от етерично масло от лимон, портокал или бергамот. Нанесете го с помощта на гъба, оставете да подейства 15-20 минути, след което изтрийте с влажна кърпа и накрая полирайте със суха. Може да използвате меламинова гъба. Вижте още инструкции за Почистване на котлоните.

Почистете таваните

Първо почистете таванът с прахосмукачка с подходящ накрайник. След това използвайте сапунен разтвор или препарат за стъкла и почистете с помощта на гъба. Не търкайте интензивно и не натискайте за да не причините драскотини на повърхността. Потопете гъбата в чиста топла вода и преминете по повърхността за да отстраните остатъците от почистващото средство. След това подсушете внимателно със суха кърпа от микрофибър.

Почистете фурната

Може да почистете фурната с домашни средства или готови препарати. Препоръчваме да опитате първия вариант, съчетан с почистване с пара. Така ще си спестите вредни изпарения. За наслоени замърсявания използвайте скрапер. Вижте рецепти за: почистване на фурната с натурални средства.

Освежете сребърните прибори

Накиснете сребърните прибори в ½ чаша оцет, смесен с 2 суп. л. сода за хляб за около 2 часа. Изплакнете със студена вода и подсушете с мека кърпа.

Стъклените чаши

Стъклените чаши добиват кристален блясък, ако във водата, с която се мият, се добавят 2 лъжици оцет и 1 лъжица сол.

Съдовете от кристално стъкло се почистват лесно и бързо като се забършат с кърпа, напоена в спирт и след това се полират с мека, суха кърпа.

Петната от котлен камък по стъклените чаши се отстраняват успешно като върху тях се нанесе малко паста за зъби и се забърше с влажна кърпа. Винаги изплаквайте стъклените прибори със студена вода.

Подредете гардероба

Извадете всичко от гардеробите и премахнете дрехите и аксесоарите, които няма да носите. Почистете вътрешността на гардероба с препарат и микрофибърна кърпа и го оставете да се проветри за поне половин час. След като подредите дрехите отново, пригответе си ароматни торбички против насекоми:

  • ½ чаша изсушени лавандулови цветчета
  • ½ чаша изсушени розови листенца
  • ¼ чаша изсушен розмарин

Смесете всички съставки в купа, разпределете ги в малки платнени торбички, завържете ги и ги сложете на няколко места в гардероба. След няколко месеца аромата и действието на билките ще намалеят, затова може да добавите капка лавандулово масло на всяка торбичка. Това ще ги освежи. След най – много два сезона, подменете торбичките.

Дъската за рязане

Дървената дъска има нужда от редовно почистване, тъй като може да стане обект на микроби. Разсипете върху дъската готварска сол и я изтрийте с помощта на разрязан на две лимон. След това нанесете по дъската малко зехтин или кокосово масло и оставете да изсъхне. Ако дъските са стари или силно замърсени, направо ги подменете с нови.

Направете профилактика на климатика

Почистете филтрите на климатиците в жилището и направете годишната профилактика. Не я пропускайте защото това ще удължи живота на уредите и ще направи работата им по-ефективна.

Кошчетата за смет

Измийте под душа кошчетата за боклук с помощта на универсален препарат. След като изсъхнат ги дезинфекцирайте със спирт.

Домакинските уреди

Не пропускайте да се погрижите за всички домакински уреди. За да работят ефективно те се нуждаят от редовно почистване. Вижте инструкции:

Как да почистим пералнята

Почистване на съдомиялната машина

Почистване на микровълновата

Преподредете килера

Извадете всички от килера, изхвърлете ненужното и го почистете с прахосмукачка, а след това с гъбичка и препарат. После подредете вещите отново.

Детските играчки

Изперете всички текстилни и плюшени играчки. Пластмасовите накиснете в топла вода и бебешки сапун за половин час и ги изплакнете добре. Дървените играчки почистете с мека кърпа, напоена в оцет и зехтин. 

Не пропускайте и библиотеката

Свалете книгите и забършете праха от рафтовете с мека кърпа и препарат или лимонов сок. Почистете книгите с мека четка за прах или с накрайника на прахосмучката. Сложете на края му парче плат (най-добре тензух) за да намалите силата и използвайте най-слабата степен. Ако забележите по някоя книга следи от насекоми или плесен, сложете я в плътно затваряща се найлонова торбичка и я поставяете във фризера за 24 часа. 

Подгответе терасата за новия сезон

Почистете основно пода на терасата според вида на покритието – първо с прахосмукачка, а след това с моп и препарат или парочистачка. Ако терасата е голяма и открита, може да използвате водоструйка. Тя ще ви бъде много полезна и за почистване на прозорците отвън и на ролетните щори. Стените почистете с прахосмукачка и влажен парцал. Извадете мебелите, забършете праха от тях и добавете аксесоари като килимче, декоративни възглавнички. Изнесете растенията на терасата когато температурите позволяват и сте готови за новия сезон.


Пролетното почистване е традиционна стъпка за освежаване, почистване и преподреждане на жилището. Ка