Как да почистим фугите?

08/04/2022, 09:20:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/04/2022
Тагове:
Как да почистим фугите?

Фугите са едни от местата, на които се задържа най-много прах и мръсотия. Освен това, ако са изложени на влага, се превръщат в идеална среда за развитие на бактерии и плесен. Може да почистите фугите с готови специални препарати, които обаче предизвикват дразнене у силно чувствителни хора, бебета и малки деца, както и хора с алергии и дихателни проблеми. Ако фугите са силно замърсени и ви се наложи да използвате такъв продукт, спазвайте стриктно указанията за употреба. След като нанесете продукта и го оставите да подейства, излезе от помещението. Работете с маска и ръкавици и при отлична вентилация. След почистване задължително проветрете помещението за поне 1 час преди да го използвате.

Най-добрият вариант е да опитате преди това да почистите фугите с природни средства или парочистачка. Така ще си спестите токсичните изпарения на препаратите на хлорна основа. Имайте предвид, че ако мухълът е проникнал дълбоко в основата на фугиращата смес, няма как да бъде отстранен и се налага смяна на материала. Затова редовното почистване и недопускане задържането на влага, са важни за превенция срещу образуването на плесен.

Почистване на фуги с натурални средства

Необходими материали:

  • ½ чаена чаша сода за хляб
  • ½ чаена чаша оцет
  • ½ чаена чаша лимонов сок
  • Шише с пулверизатор
  • Четка за зъби
  • Микрофибърна кърпа

Инструкции за почистване:

В подходящ съд смесете лимоновия сок, оцета и содата и разбъркайте добре. Добавете 4 чаши топла (но не гореща) вода. Отново разбъркайте и прехвърлете разтвора в бутилка с пулверизатор.

Напръскайте фугите и оставете препарата да подейства за 15 минути.

С помощта на четка за зъби изтъркайте фугите. Ако се налага напръскайте повторно и почистете без да чакате.

Навлажнете с чиста, хладка вода микрофибърната кърпа и избършете фугите.

Накрая почистете целия под или стена с подходящ препарат.

Содата за хляб е алкална (Ph > 7) и отлично почиства органичните замърсявания като мазнини, както и храната за вредните микроорганизми.

Оцета и лимоновия сок са киселнии (Ph< 7) и отстраняват варовика.

Почистване на фуги с парочистачка

Парочистачката произвежда пара с високо налягане и я отвежда до желаното място с много висока скорост. По този начин парата попада във фините структури на повърхността, които не могат да бъдат достигнати с четка, кърпа или друго приспособление. Горещата пара бързо разгражда замърсяванията, а високата температура действа дезинфекциращо срещу бактерии и мухъл. Фугите се почистват с подходяща дюза с малка кръгла четка с бързи движения. Не се налага използването на препарати, което е отлична новина за вашето здраве, а и за природата.


Фугите са едни от местата, на които се задържа най-много прах и мръсотия. Освен това, ако са изложен