Парочистачка - какво трябва да знаем

09/07/2017, 08:07:48
Оценка 4.5 от общо 79 гласа
09/07/2017
Тагове:
Парочистачка - какво трябва да знаем

Какво трябва да знаем за уредите за почистване с пара и как да изберем подходящия за нашия дом?

Почистването с пара е все по – предпочитано в последните години, тъй като помага за поддържане на здравословна среда в дома. Парочистачките почистват само с вода, което ги прави напълно екологични. По този начин се избягва използването химикали, които не само са скъпи, но и предизвикват алергии и дразнене на кожата. Високата температура позволява ефективно почистване, унищожава бактерии, микроби и вируси. С помощта на парочистачка могат да се почистват твърди подови настилки, килими, мека мебел, щори, прозорци, плочките в банята, мраморни повърхности. Парочистачките почистват и дезинфекцират лесно, бързо и ефективно.

Предимства на парното почистване:

1. Екологично е - не се изпозлват вредни химикали
2. Икономично е - спестявате пари от препарати и имате минимален разход на вода
3. Здравословно е - не дишате вредни изпарения. Микробите биват унищожавани от високата температура
4. Спестява време и усилия - почистването става по-бързо и не се налага усилено търкане (ако се прави редовно)
5. Има много приложения - с парочистачка може да почистите трудно достъпни места, както и такива, които изискват много усилия при обикновено почистване. Може да използвате уреда за много повърхности у дома - в кухнята, банята, за плота, санитарията, пода от плочки, линолуем, ламинат, прозорците и гланцирани повърхности

Какво не бива да почистваме с парочистачка?

Не е препоръчително да почиствате естествен паркет с парочистачка, тъй като има опастност да остане вода между дъските и да повреди паркета.

Желателно е да отваряте за кратко прозорците по време или след почистването с парочистачката за да може влагата да излезе навън.

Дизайн на парочистачката

При избор на почистващ уред обърнете вниамние на размера, формата, ергономичността. Предлагат се малки модели, удобни за хващане с ръка, има и по – големи, които трябва да се управляват от изправено положение. Обърнете внимание на дължината на захранващия кабел и на вместимостта на контейнера за вода.

Аксесоари и настройки на парочистачката

Някои уреди за почистване с пара се предлагат с различни приставки – четка за килим, специален гумен инструмент за почиставане на стъклени повърхности и огледала, различни дюзи за достигане на тесни и труднодостъпни места, микрофибърни кърпи.

Някои прахосмукачки с пара разполагат със система за подсушаване или абсорбиране на излишната вода след почистване. Това е много полезна функция, която ще ви спести локвите по пода. Качествените почистващи уреди са оборудвани с бутон, който регулира количеството на изпусканата пара. По – скъпите модели имат опция да изберете типа на материала, който ще почиствате и автоматично настройват силата на парата.

Какво можем да почистим с парочистачка?

Подови настилки от плочки

Преди почистването с пара, използвайте прахосмукачка за отстраняване на праха и едри замърсявания по пода. След това с помощта на специална кърпа почистете плочките с парочистачката. За фугите използвайте по-малка дюза с накрайник малка кръгла четка. Няма нужда от допълнително подсушаване. След всяко използване изперете кърпата, ако е за многократна употреба или я изхвърлете, ако сте се спрели на такава за еднократна употреба.

Ламинат

За почистване на ламината може да работите с две кърпи, така че на повърхността му да попадне възможно най-малко пара. Регулирайте силата на парата с помощта на пистолета и не подавайте пара на максимална мощност. Не задържайте дюзата на едно и също място дълго време и не минавайте по няколко пъти за да не намокрите прекалено много ламината. След това оставете стаята да се проветри и влагата ще се изпари бързо. 

Банята и тоалетната

За батериите използвайте малката дюза и кръглата четка. С тях може да почистите и фугите. Ако варовикът е много стар и наслоен, напръскайте повърхността с оцет предварително и оставете да подейства поне 15 минути. Изплакнете и след това работете с парата с интензивни движения. Накрая полирайте повърхността с чиста, памучна кърпа. Редовното почистване пара ще предотврати нактрупването на варовик и развитието на плесен.
За плочките на пода и стените изпозлвайте съответни ръчна или подова дюза и подходящи кърпи. 

Прозорци и огледала

Изтъркайте стъклата с ръчната дюза и кърпата. Ако работите през зимата и прозорците са студените, затоплете ги първо внимателно на разстояние от 5 см. с парата и тогава действайте директно върху тях. Подсушете с подходяща кърпа за да не останат ивици.

Кухненския плот и готварската печка

С помощта на парата може да почистите и дезинфекцирате работния плот, гърбът на кухнята, фурната и котлоните. Използвайте ръчната дюза или тази за детайли за да отстраните загорялата мазнина. С микрофиръната кърпа почистете плота, гърбът на кухнята и стъклото на фурната. 


Какво трябва да знаем за уредите за почистване с пара и как да изберем подходящия за нашия дом? Поч