Малки хитринки за бързо и ефективно почистване на котлоните

17/03/2022, 10:02:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/03/2022
Тагове:
Малки хитринки за бързо и ефективно почистване на котлоните

Без съмнение най-лесният начин да имате блестящо чисти котлони е просто да не позволявате на мазните петна и други замърсявания да изсъхват върху тях. Често обаче, бързайки да поднесем вечерята и да хапнем, забравяме да избършем разлятата течност или пръските от готвенето веднага след това. Много скоро те изсъхват и стават трудни за премахване.

Как да почистим лесно и ефективно котлоните?

Пригответе си лек абразив

Смесете сода с хладка вода до получаване на гъста паста. Добавете 2-3 капки от етерично масло от лимон, портокал или бергамот. Нанесете го с помощта на гъба, оставете да подейства 15-20 минути, след което изтрийте с влажна кърпа и накрая полирайте със суха.

Използвайте скрапер за котлони

Когато котлона е изключен и студен, почистете го с помощта на специален скрапер. Ако има много упорити замърсявания, напръскайте с обезмаслител и след това използвайте скрапера. Накрая забършете със суха кърпа или домакинска хартия.

Стара четка за зъби

Газовите котлони определено се чистят трудно. Потопете стара четка за зъби в универсален разтвор за почистване и изчеткайте котлона. Премахнете остатъците с влажна, чиста гъба.

Магическа гъба

Меламиновата гъба е много подходяща за почистване на стъклокерамични котлони. Намокрете гъбата с вода и я изстискайте леко. Избършете котлона с нея, а след това минете първа с влажна кърпа, за да отстраните попадналите парчета меламин, и със суха кърпа за да подсушите и полирате повърхността.

Сода и оцет

Напръскайте стъклокерамичния плот с бял оцет, след което поръсете с малко сода за хляб върху мократа повърхност. Оставете да подейства 5-10 минути. Содата ще реагира с оцет и ще разгради мазните отлагания. След това натопете мека памучна кърпа в разтвор от топла вода и течен сапун и избършете котлона. Накрая подсушете със суха кърпа.


Без съмнение най-лесният начин да имате блестящо чисти котлони е просто да не позволявате на мазните