Как да почистим пералнята

30/07/2020, 11:55:46
Оценка 3.6 от общо 9 гласа
30/07/2020
Тагове:
Как да почистим пералнята

Задържането на влага в пералнята предразполага към образуването на плесен, а това в комбинация с пране на ниски градуси може да доведе до неприятна миризма на дрехите след изпиране.

Редовното почистване на пералнята ще ви гарантира не само свежо и чисто пране, но и по-дълъг живот и по-добра ефективност на уреда.

Почистване на пералнята със сода и оцет

Това е лесен, евтин и много ефективен начин да почистите пералнята с домашни средства.

Необходими са ви:

  • 2 чаени чаши оцет
  • ¼ чаена чаша сода
  • ¼ чаена чаша вода

Сложете содата в купичка и добавете водата. Разбъркайте докато се получи еднородна смес. Изсипете получената каша в отделението за перилен препарат. Излейте двете чаши оцет в барабана на пералнята. Пуснете машината на програма с високи градуси (поне 60 °С) и дълъг цикъл на пране.

Почистването с оцет и сода отстранява варовикови наслоявания, плесен и премахва неприятната миризма от пералнята.

Почистване на уплътнението

Направете гъста паста от сода за хляб и вода и намажете гуменото уплътнение. Оставете да престои един-два часа и забършете с влажна кърпа.

Използвайте стара четка за зъби за да успеете да почистите добре гумената сгъвка.

Почистване на вратата и барабана

Почистете вратата на пералнята и ръба на капака с помощта на оцет и микрофибърна кърпа.

За почистване на барабана е достатъчно изливането на две чаши оцет и пускане на машината на програма с високи градуси. Освен това може от време на време да го забърсвате от вътре с мека кърпа, напоена с лимонов сок или оцет.

Почистване на отделението за перилен препарат и омекотител

Свалете отделението и го измийте с гъба и препарат за съдове. При упорити отлагания може да го накиснете предварително в топла вода и оцет за 1 час. Оставете го да изсъхне добре. През това време почистете участъка около отвора със стара четка за зъби и оцет.

Как да поддържаме пералнята чиста?

  • Правете основното почистване с оцет и сода поне веднъж на всеки 3 месеца. Ако перете редовно на ниски температури (под 60 °С), използвате само течен препарат за пране и добавяте омекотител, може да се наложи да извършвате почистването и по-често;
  • От време на време вместо омекотител, използвайте лимонов сок – той придава на дрехите мекота и свежест, освен това премахва отлаганията, натрупани от омекотителя и твърдата вода;
  • След всяко използване, оставяйте вратата на машината отворена за поне половин час за да се проветри и забърсвайте гуменото уплътнение със суха кърпа;

Задържането на влага в пералнята предразполага към образуването на плесен, а това в комбинация с пра