Неприятна миризма на дрехите след пране - как да се справим?

04/02/2020, 13:38:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/02/2020
Тагове:
Неприятна миризма на дрехите след пране - как да се справим?

Случвало ли ви се е туко що изпраните дрехи да излъчват неприятна миризма на застояло или мухъл? Проблемът е решим, но първо трябва да откриете точната причина за него.

Възможностите са няколко:

1. Претоварване на пералнята

Ако барабанът е бил препълнен, възможно е дрехите да не се изперат добре. Спазвайте указанията за количеството дрехи, които побира пералнята и не я препълвайте.

2. Прането е стояло твърде дълго в пералнята

На всички ни се е случвало да сме заети и да отложим изваждането на прането за по-късно. Това обаче може да доведе до неприятна миризма на застояло, а ако се повтаря твърде често може да стане причина за образуване на плесен по гуменото уплътнение на барабана. Гледайте да извадите прането възможно най-скоро след приключване на програмата. Ако използвате опцията „отложен старт“ винаги планирайте приключването на програмата във време, в което ще може да извадите дрехите. Когато цикълът на пералнята приключи, ако нямате възможност веднага да прострете дрехите, то поне отворете капака и при първа възможност извадете прането. В случай, че сте забравили дрехите много дълго в пералнята и при отварянето й усетите неприятна миризма, сложете върху чиста микрофибърна кърпа няколко капки любимо етерично масло и я пуснете при дрехите за повторно изплакване.

3. Мухъл в пералнята

Ако прането редовно е с неприятен мирис дори когато е извадено веднага след приключване цикъла на пералнята, вероятно има проблем с отлагане на нечистотии на различни места в самата машина. Това се получава когато често се пере на ниска температура, използва се прекалено много омекотител, прането се задържа дълго в пералнята или не се почиства редовно уплътнението на вратата.

За да се справите с проблема си набавете специален препарат за почистване на пералня, белина или прах за бяло пране и пуснете празна пералня на 90 градуса. Това ще отстрани мухъла от машината. Почиствайте гуменото уплътнение редовно.

Още препоръки за свежо пране:

Перете на по-дълга програма - кратките програми на ниска температура понякога не са достатъчни за добро изплакване на дрехите и за отстраняване на неприятните миризми. Особено за синтетични материи, които имат свойството да задържат миризми. Перете бельото, чаршафите и кърпите на 60 градуса, а дрехите на по-дълга програма.

Използвайте половин чаша бял оцет вместо омекотител – оцета премахва неприятните миризми и плесента от пералнята.

Не затваряйте плътно вратата на барабана когато пералнята не работи, тъй като след всяко нейно ползване остава влага, която се задържа вътре и води до образуване на плесен и неприятна миризма. Щом извадите дрехите, оставете вратата отворена за половин час да се проветри пералнята, а през останалото време при възможност я дръжте леко открехната.

Не събирайте мръсните дрехи в пералнята с дни преди да я пуснете. Използвайте кош за пране и слагайте дрехите в уреда непосредствени преди изпиране.

Почиствайте редовно резервоарите за прах и омекотител.

На помощ идва лимоновия сок - дрехи, силно пропити с неприятна миризма ще се изперат по-лесно ако преди това ги накиснете в леген с хладка вода, в която сте сложили няколко лъжици лимонов сок, за около половин час.

Ако въпреки всичките ви опити миризмата не изчезва свържете се с техник. Може да се наложи смяна на маркуча за мръсната вода. Понякога, след години употреба, по него се натрупват мръсни отлагания, които отделят неприятна миризма.


Случвало ли ви се е туко що изпраните дрехи да излъчват неприятна миризма на застояло или мухъл? Про