Почистване на фурната с домашни средства

31/08/2020, 15:10:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/08/2020
Тагове:
Почистване на фурната с домашни средства

Почистването на фурната отнема време и усилия, особено ако по нея има наслоени мазнини.

Как да почистим фурната с домашни средства без агресивни химикали?

Със сода за хляб

Половин пакетче сода се смесва с хладка вода и се разбърква до получаване на гъста каша. С помощта на стара четка за зъби или за боя за коса намажете страните на фурната. Изчакайте около 30 минути и забършете участъците с мокра кърпа.

За почистване на стъклото на фурната смесете ½ чаша сода с топла вода, отново до получаване на гъста паста. Разстелете тънък слой върху стъклото и след 20-30 минути избършете с влажен парцал.

За упорити мазни отлагания, опитайте следния метод:

¼ чаша сол, ½ чаша сода за хляб и ¼ чаша вода се смесват и разбъркват добре. Получава се гъста паста. Разстелете пастата по вътрешната повърхност на фурната и след около 40 минути я отстранете с влажен парцал. Ако печката е много замърсена може да оставите сместа да подейства няколко часа.

Почистване с оцет

Напълнете спрей-бутилка с оцет и напръскайте вътрешността на фурната обилно. След това загрейте фурната на 120 градуса за 20 минути. След като се охлади я забършете с мека кърпа. Мазните петна ще паднат бързо и лесно.

Още един трик за почистване с оцет:

В подходящ съд налейте 1 л. вода и добавете 1 чаена чаша оцет. Сложете съда във фурната и я пуснете на 150 градуса за 30 минути. След като я изключите, изчакайте да не е твърде гореща, но все пак още топла и забършете с мека, влажна кърпа.

С лимон

Лимонът е наш приятел в почистването на дома, тъй като обезмаслява, почиства и ароматизира приятно много различни повърхности.

За силно замърсена печка:

Разрежете два големи лимона и ги поставете в съд с около 1 л. вода. Сложете го във фурната, пуснете я на 180 градуса за около 30 минути. След като изстине забършете с влажен парцал. При нужда може да се повтори.

За упорити мазни отлагания:

Сложете в шише с пулверизатор малко вода, добавете сода за хляб и лимонтузу и разклатете добре. Напръскайте обилно фурната с този разтвор и след 30 минути забършете с мокра кърпа.

За почистване след всяко готвене:

Напоете мека кърпа в прясно изцеден лимонов сок и забършете фурната. Ефектът ще е най-добър ако е още леко топла.

Домашен препарат за почистване на фурна

Съставки:

  • ½ чаша ябълков оцет
  • ¼ чаша сода бикарбонат
  • 2 суп. л. кастилски течен сапун
  • 6 капки етерично масло от лимон или евкалипт
  • Вода

Начин на приготвяне и употреба:

Смесете всички съставки в стъклена купа, като количеството на водата трябва да бъде толкова, че да се получи гъста паста. С помощта на гъба нанесете сместа върху повърхността на фурната. Оставете да престои 30-40 минути. Избършете с помощта на гъба и чиста вода.


Почистването на фурната отнема време и усилия, особено ако по нея има наслоени мазнини. Как да почи