Как да пестим енергия в кухнята

30/03/2017, 10:02:31
Оценка 4.6 от общо 40 гласа
30/03/2017
Тагове:
Как да пестим енергия в кухнята

Кухнята е едно от местата в нашия дом, където изразходваме най – много ресурси, понякога повече отколкото ни трябват. Това вреди както на околната среда, така и на бюджета ни. С няколко прости стъпки и промяна на елементарни навици бихме могли да спестим доста енергия в кухнята.

Използвайте керамични съдове

Керамичните съдове са безвредни, запазват по – добре вкуса на храната, освен това са и икономични, тъй като в тях може да се готви на по – ниска температура. Това се дължи на факта, че след като веднъж се загрее, керамиката също отдава топлина.

Снабдете се с енергийно ефективни уреди

Първоначалната по – висока инвестиция в енергийно ефективни уреди определно си заслужава, тъй като после ще се компенсира с по – ниски сметки за ток.

Купете си готварска печка с конвекция

Почти всички модерни печки от среден и висок клас на пазара днес вече предлагат опцията конвекция. Това означава, че фурната е снабдена с вентилатор, който кара горещия въздух вътре да циркулира равномерно. По – този начин ястията не само се изпичат по – добре, но и значително по – бързо.

Също така избягвайте да отваряте вратата на фурната по време на готвене, тъй като това понижава достигната температура вътре.

Избирайте съдове според размера на котлона

Диаметърът на котлона не трябва да е много по – голям от този на съда за готвене, защото така се губи излишна енергия. Също така винаги когато ястието позволява покривайте съда с капак, за да няма загуби на топлина.

Използвайте термокана

Ако често затопляте вода, добра идея е да си закупите електрическа кана с нагревател, тъй като в нея водата се стопля много по – бързо отколкото на обикновен котлон. Така пестите и време и енергия.

Инвестирайте в съдомиална машина

Съдомиалната машина измива съдовете с много по – малко вода отколкото бихте го направили на ръка. Важно условие обаче е да не я пускате преди да е запълнена и да изпозлвате рационално пространството вътре с правилна подбредба на съдовете.

Предимства и недостатъци на съдомиалнта машина

Поставете хладилника далеч от печката

Може би не знаете, но близостта на готварската печка и хладилника води до загуба на енергия. Дръжте тези уреди възможно по – далеч един от друг.


Кухнята е едно от местата в нашия дом, където изразходваме най – много ресурси, понякога повеч