Предимства и недостатъци на съдомиялната машина

21/11/2014, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 29 гласа
21/11/2014
Тагове:
Предимства и недостатъци на съдомиялната машина

Все повече хора, на които им предстои ремонт на кухнята се замислят да си закупят ли съдомиялна машина или не?

Тя може значително да улесни живота ви, най-вече защото пести време.

Притесненията на повечето хора относно този уред са най-вече, че заема място, което е особен проблем ако кухнята е малка.

В зависимост от това кога сте решили да закупите съдомиялната машина – дали при планиране и ремонт на кухнята или след това може да избирате между два типа уреди -  за вграждане и свободно стоящи.

Кои са предимствата на съдомиялната машина?

Пести вода – за около половин час миене на съдове на ръка се използват между 30 и 50 литра вода, докато за една сесия миялната машина изразходва между 10 и 15 литра вода.

Пести време – в зависимост от това колко е голямо семейството и колко от хранененията са вкъщи, на ден се прекарват межди 30 – 90 минути в миене на съдове на ръка.

Това ценно време би могло да бъде прекарано в доста по-приятни и важни занимания.

Отлично измиване и допълнителна дезинфекция – съдомиялната измива добре дори силно замърсени или загорели съдове за готвене. Още едно предимство е високата температура на водата в съдомиялната – 90 – 100 градуса. Тя спомага да се унищожат всички микроби и бактерии, нещо което не може да бъде постигнато при миене на ръка.

Запазване на съдовете – блясъка на съдовете и приборите в миялната машина се запазва по-дълго време и техния живот се удължава.

Кои са недостатъците на съдомиялната машина?

Размер на машината – стандартните машини заемат значително място и много често това става причина хората с малки кухни да се въздържат от подобна покупка. Това все пак не е такъв голям проблем, тъй като съществуват и умалени и компактни модели. Те обаче разбира се побират по-малко съдове.

Съдомиялната трябва да е пълна, за да се стартира – ако семейството е малко или се храните вкъщи само вечер не винаги е възможно машината да се напълни в рамките на един ден, а това създава известни неудобства.

Допълнителна консумация на електроенергия – редовното използване на миялната машина определено ще повиши сметката ви за ток.

Разходи за поддръжка и продукти – цедките и филтрите на съдомиялната трябва да се почистват периодично. Освен това ако водата ви е твърда може да се налага да се снабдите с препарат за омекотяване на водата.

Цената на съдомиялната машина варира в широки граници – от 300 до 2000 лв. , а понякога дори и повече в зависимост от екстрите, които се предлагат.

Миялната машина може да разполага с отложен старт, различни температурни програми, опция за бързо изсушаване, икономични програми.

Претегляйки всички „за” и „против” ние смятаме, че съдомиялната все пак е един практичен и много полезен уред за всяко домакинство. И ако имате възможност по-добре не се лишавайте от него, защото ви осигурява най-ценното, което много често ни липсва – време.


Все повече хора, на които им предстои ремонт на кухнята се замислят да си закупят ли съдомиялна маши