Всичко за бялата кухня

02/10/2018, 14:01:40
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
02/10/2018
Тагове:
Всичко за бялата кухня

Как да обзаведем, декорираме и поддържаме бялата кухня

Белият цвят се счита за универсален, той изпълва интериора с усещане за лекота, простор и чистота. Кухнята в бяло е елегантна, стилна и на практика никога няма да излезе от мода.

Бялата кухня има много предимства:

- Винаги изглежда свежа и чиста. Имате безкрайно много възможности да променяте периодично декора с помощта на цветни елементи като кухненски пособия и аксесоари, ваза с цветя, интересна купа за плодове, дамаски на мебели, завеси. Така няма шанс да се отгчите от белия интериор.

- Бялото създава визуално усещане за увеличаване на пространството, благодарение на което е подходящ избор за маломерни кухни.

- Белите кухненски шкафове в зависимост от дизайна, формата и материала, от който са изработени могат да паснат на всякакъв интериорен стил.

Като недостатък на бялата кухня може да посочим, че за някои вкусове интериорът е твърде изчистен, стерилен и може да се асоциира с болница. При привалино подбран декор обаче това лесно може да бъде избегнато. Бялата кухня изглежда уютно и приятно ако е съчетана с обзавеждане и декорации в топли нюанси.

Някои хора са на мнение, че бялата кухня се поддържа по – трудно, това обаче съвсем не е задължително. Реално белите кухненски шкафове се цапат точно толкова колкото и мебелите в други светли цветове. По гланцовото покритие често остават след от пръсти например, но те лесно могат да бъдат почистени. Затова каква ще е поддръжка на кухненското обзавеждане основна роля играе материалът, а не толкова цветът.

Гланицара или матова кухня?

Гланцовите бели шкафове са стилни, красиви, лъскави, отразяват светлината и са подходящи за модерен и минималистичен стил кухня.

Матовете шкафове са по – практични, при тях следите от пръсти не личат чак толкова, но пак изискват често почистване. Те са подходящи за винтидж, ретро, класически стил на обзавеждане.

Как да декорираме бялата кухня

Белият цвят е неутрален и универсален така че може да го съчетаете на практика с всеки друг цвят. Ако целите по – семпла атмосфера може да заложите на интериор зицяло в неурално тонове и да съчетаете бялото с черно и сиво. Ако кухнята ви е в модерен стил и обичате ярките акценти заложете на декор в лилаво, червено, зелено. За кухнята в класически или ретро стил са много подходящи: бежово, пясъчно, ванилия, шоколад, мента, жълто.

Бяла кухня в съвременен стил

Съвременният стил на обзавеждане предполага семпъл интериор без излишни декорации. Кухнята в модерен стил обикновено е с гланицарни повърхности, иноксови уреди и аксесоари, пода обикновено е гранитогрес или ламинат в неутрален нюанс, стените са с боя или интересна мазилка.

Бяла кухня в минималистичен стил

Минималистичния стил също се характеризира с минимален брой мебели и аксесоари. Почти всички кухненски пособия са прибрани, линиите са изчистени, семпли и строги. Завесите са леки, мебелите са с прости форми и неутрални цветове.

Бяла кухня в стил прованс

Кухнята в стил прованс винаги изглежда кокетно, уютно и слънчево. Подовата настилка, масата и столовете са от дърво. На тавана също може да има дървени греди. Характерни са шарена покривка и завеси, интересни декорации, флорални мотиви. Стените може да са облицовани с тапети или с боя и фототапет само на едната стена.

Бяла кухня в класически стил

Бялата кухня в класически стил е особено красива. Тя изглежда елегантна, запазила стилът на времето, уютна и гостоприемна. Отлично се съчтава с аксесоари от бронз, мед, злато.

Бяла кухня в ретро стил

Кухнята в ретро стил се характеризира с матирани шкафове, интересни ретро държки и други аксесоари от бронз или мед. Обикновено гърбът на кухнята е изпълнен с едноцветни плочки, а плотът е от дърво. Масата и столовете също са изработени от естествено дърво. Отличителна черта са и стъклените витрини с порцеланови и кристални чаши и купи. Кухнята е ретро стил изглежда слънчева, уютна и приветлива.

Бяла кухня в скандинавски стил

Скандинавският стил е може би този, на който най – много подхожда белия дизайн. Кухнята в скандинавски стил е изчистена, семпла, уютна. Подът и плотът са от естествено дърво. Може да има застална малка ръчно тъкана шарена постелка. Завесите са семпли, прозрачни, най – често бели. Стените са с боя или едноцветна декоративна мазилка.


Как да обзаведем, декорираме и поддържаме бялата кухня Белият цвят се счита за универсален, той изп