Как се създава островна цветна леха

19/11/2019, 14:04:35
Оценка 4 от общо 6 гласа
19/11/2019
Тагове:
Как се създава островна цветна леха

Цветните лехи в градината, по своето местоположение, най-общо се делят на два вида: гранични и островни. Граничните се простират около пътеките, покрай оградата или границите на къщата или други постройка в двора. Островните цветни лехи се засаждат самостоятелно на определено място в градината, като най-често в тях се засаждат еднотипни растения.

За да бъде истински атрактивна лехата, растенията в нея трябва да цъфтят по едно и също време на годината. В противен случай те ще изглежда „гола“ и някак недовършена, ако в определен момент цъфтят само някои от растенията, а останалите са в покой. Освен това е много важно цветята да си подхождат по-големи и цвят. Не смесвайте ниски с високи растения, тъй като едните ще прикриват другите, а и цялата композиция няма да изглежда хармонично. Островната леха, както подсказва името ѝ, се вижда от всичките ѝ страни и растенията с различна височина няма да създадат красив пейзаж.

Не е нужно, даже не е желателно растенията да цъфтят в един цвят, но трябва да си подхождат. Удачен избор са например растения цъфтящи в синьо и жълто, лилаво и жълто, бяло и червено, синьо и оранжево, бяло и розово.

Естествено трябва да се съобразите с факта, че цветята трябва да имат сходни изисквания към светлината, почвата, поливането. Вечнозелените видове са чудесен избор за атрактивна, през цялата година, островна леха.

Ако все пак растенията ви са с различна височина, при островната леха правилото е да засадите най-високите екземпляри в центъра, а по-ниските около тях.

Пример за високи растения, подходящи за средата на лехата са: делфиниум, флокс, ирис, а ниски растения: лале, астилбе, бегония, теменужка.

Може да изберете пролетна, лятна или есенна градинска леха. Така например в пролетната може да засадите: лале, зюмбюл, минзухар и други ранни цветя ,в лятната – астилбе, флокс, лупина, лобелия, циния, петуния, камбанка, карамфил, а в есенната -  астра, далия, хризантема, декоративно зеле.

Друг вариант е създаването на леха в стил „алпинеум“, за целта ще вид помогнат различни по размер камъни и засаждане на подходящи иглолисти, вечнозелени видове, сукуленти.

Чудесен вариант е и атрактивна розова леха.

Още подходящи цветя са: агератум, невен, нарицис, мартаритка, теменужка, петуния, бегония, мускари, анемоне, сантолина.

Как да създадем островна цветна леха?

1. Изберете подходящо място в градината, което може да се наблюдава от всички страни.

2. Оформете границите на лехата и ги маркирайте с дребни камъчета или колчета.

3. Изкопайте ивица по периметъра на лехата и кантирайте с камъчета или чакъл.

4. Прекопайте вътрешната част на лехата на дълбочина около 15 см. като преди това сте разхвърляли там хумусна почва и компост.

5. Изравнете повърхността.

6. Засадете предварително подбраните растения.

Какво да имате предвид когато създавате островна цветна леха?

Местоположение

Идеята на островната леха е да бъде гледана от всички страни на градината. Подходящо място за нея е например моравата, за да се открояват цветята на зеления фон. Не е добра идея да оформите леха срещу вратата, арката, перголата или друг вид скулптура. Идеята на островната леха е да бъде самостоятелен акцент.

Форма и размер

Островната леха може да има на практика всякаква форма – най-често е кръгла, но може да бъде квадратна, правоъгълна, полумесечна.

Размерът зависи от конкретното място, на което ще бъде разположена лехата, както и от разстоянието, от което ще се гледа. Не е добра идея лехата да е твърде голяма, ако дворът е сравнително малък. Тя трябва да се вписва хармонично в пейзажа, а не да доминира.  

Аксесоари

Освен растения, в лехата може да има и различни аксесоари, които ѝ придават допълнителен колорит. Това може да бъде малък фонтан, скулптура, композиция от камъни или дърво.


Цветните лехи в градината, по своето местоположение, най-общо се делят на два вида: гранични и остро