Създаване на алпинеум в градината

27/11/2016, 13:14:33
Оценка 4.4 от общо 87 гласа
27/11/2016
Тагове:
Създаване на алпинеум в градината

Алпинеумът е озеленен скален кът, състоящ се от камъни и растения, характени за алпийския релеф. Алпинеумът трябва да се намира в периферията, а не в центъра на градината. Хармонично се съчетава с декоративна водна площ.

Желателно е мястото за алпинеума да е северно или северозападно – североизточно. Подходящо е мястото, от където тръгва водна каскада, която ще създаде интересн декоративен ефект, в съчетание с растителността.

Изграждане на алпинеум стъпка по стъпка:

1. Избираме подходящо място, решаваме какви ще са размерите на алпинеума и се снабдяваме с камъните, необходими за изграждането му. Подходящи са речни камъни и варовикови скали.

2. Очертаваме контурите на алпинеума.

3. Нареждаме по – големите камъни по контурите и ги закопаваме на 3 – 4 см. дълбочина като внимаваме между тях да не остават отвори.

4. След това запълваме мястото с почва като оставяме разстояние до върха на камъка от 1 см.
За повърхностния слой трябва задължително да се изпозлва плодородна почва и да съдържа смес от торф и пясък.

5. Подравнявме пръстта с помощта на нивелир и дъска и оставяме много лек наклон в избраната от нас посока, като внимаваме тя да не е към пътеката.

6. След като първият етаж на алпинеума е готов поставяме камъните за вторият. Важно е между долните и горните камъни да има поне 5 см. разстояние и горните да бъдат по – малки от долните.

7. След като построим желания брой нива почвата около камъните трябва да се трамбова за да не се получи свличане при по – обилни дъждове.

8. Между камъните подготвяме гнезда за засаждане на растителност и ги запълваме с плодородна почва.

9. Озеленяването се извършва отгоре надолу, като най – големите видове се разполагат в подножието на алпинеума, а на преден план се засаждат по – ниските растения.

10. Поливаме обилно през първата седмица.

11. След като изграждането и озеленяването са приключили идва ред на последната но много важна стъпка: редовни грижи за алпинеума.

Кои растения са подходящи за алпинеум: седум, мащерка, алпийска роза, хвойна, клек, омайниче, незабравка, рожец, равнец, лобелия, флокс, риган и други.


Алпинеумът е озеленен скален кът, състоящ се от камъни и растения, характени за алпийския релеф. Алп