Петуния (Petunia)

01/10/2017, 14:44:08
Оценка 4.5 от общо 77 гласа
01/10/2017
Тагове:
Петуния (Petunia)

Семейство Картофови

Петуния представлява едногодишно растение, което произхожда от Южна Америка. Цъфти от май до късна есен в богата палитра от нюанси – бели, розови, червени, жълти, небесно сини, виолетови. Може да се отглежда както в градината, така и в саксия на балкона. Цветето е едно от най – предпочитаните и често срещани растения в българските градини и тераси.

Място: Петунията обича слънцето. Мястото й задължително трябва да е светло и с преки слънчеви лъчи. Течението не й се отразява добре, макар че вече съществуват и сортове, устойчиви на вятър и дъжд.

Почва: Петунията се нуждае от хранителна почва затова трябва редовно да се подхранва с торове, богати на азот, калий и калций. Почвата трябва да има добра водопропускливост.

Поливане: Поливането е от съществено значение за развитието и цъфтежа на петунията, независимо дали е каскадна или стояща. Цветето обича много вода. През топлите дни на пролетта може да се полива през ден – два, но в горещите летни месеци задължително поливането трябва да става всеки ден. Когато температурите навън достигнат 35 – 40 градуса растението трябва да се полива дори два пъти на ден – сутрин и вечер. През останалото време лекото засушаване не е фатално, стига да не е постоянно.

Размножаване: Петунията се размножава със семена. Най – подходящото време за тяхното засаждане е през януари. Почвената смес е съставена от пръст, пясък и компост. За да покълнат семената се нуждаят от светлина, топлина и влага. За да осигурите тези условия може да опаковате съда с домакинско фолио. Отстранявайте го през ден за да осигурите на семената приток на свеж въздух.

След като семената се разпукат и се появят растенията започнете постепенно да отвивате съда. Пулвелизирайте от време на време младите растения. След като се появят първите две листа, новите растения се разсаждат и всяко се поставя в отделен съд. Те трябва постепенно да свикнат с по – ниски температури като им се даде възможност да укрепнат. Първоначално може да се оставят на остъклен балкон за малко всеки ден, като постепенно времето се увеличава. След това могат да се изнесат на открито, като е добре това да стане на пролет когато студовете са преминали.

Други грижи: Редовното отстраняване на прецъфтелите цветове и много важен фактор за растежа на петунията. В края на юли когато цветовете оредяват трябва да се направи и резитба. Издължените филизи се скъсяват наполовина. Това стимулира нов цъфтеж. Борбата с вредителите и болестите също е важен фактор при отглеждането на петунията. Тя най – често страда от листни въшки и брашнеста мана. Добро решение е да третирате петунията с фунгицид превантивно.

Петунията се съчетава отлично с балконски цветя като маргаритка, лобелия, синя паричка. 


Семейство Картофови Петуния представлява едногодишно растение, което произхожда от Южна Америка. Цъ