Растения, подходящи за сандъче на прозореца

09/05/2020, 10:06:47
Оценка 5 от общо 3 гласа
09/05/2020
Растения, подходящи за сандъче на прозореца

В сивото ежедневие определено всички имаме нужда от малко цвят и зеленина, които да внесат свежест и положителна енергия в дома ни. Сандъчетата с цветя по первазите са чудесен начин да си подарим радост и добро настроение.

Как да монтираме сандъчетата на перваза?

Ако искате да поставите сандъчета от външната страна на балкона или прозореца, основното правило е да се уверите, че те са монтирани достатъчно здраво и няма опасност да се изплъзнат от монтажните конзоли и да наранят някого. Ако первазът е широк поне 15 см. на него могат да се наредят саксии или сандъчета като задължително трябва да се бъдат укрепени с ажурен парапет от една шина или с летвички, които се закрепват с винтове към рамката на дограмата. При по-широки прозорци се поставят и допълнителни вертикални укрепители на известно разстояние един от друг.

Висящите кошници също трябва да се захванат здраво посредством укрепващи елементи – куки, декоративни метални конзоли. Най-добре е монтажните конзоли да имат пластмасово покритие за да се избегне ръждясването им.

Кои цветя да отглеждаме в сандъчета на прозореца?

Петуния

Петуния е едногодишно растение, което цъфти от май до октомври в богата цветова гама. Размножава се чрез семена или резници през януари-февруари. Изнася се на открито през април. Петунията обича слънчеви места, чувства се най-добре на източен балкон. На южно или западно изложение ще се наложи да осигурите засенчване в следобедните часове през лятото. Нуждае се от плодородна почва и редовно подхранване с комплексни торове.

Теменужка

Теменужките са идеалните цветя за сандъче на прозореца. Те са малки и компактни, лесни за отглеждане и цъфтят в огромно разнообразие от цветове. Поставете теменужката на източен или северен прозорец, тъй като директната слънчева светлина през лятото не ѝ се отразява добре. През топлото време на годината поливайте на всеки два дни, а през хладните сезони – веднъж седмично. Листата не бива да се мокрят. Подхранвайте на всеки 2 седмици с комбинирани торове. При подходящи грижи, теменужките цъфтят по няколко пъти в годината.

Мушкато

Мушкато е класическо растение за сандъче на перваза. Обича слънцето, но трябва да се пази от преките слънчеви лъчи през летния сезон. Чувства се добре на източно или южно изложение. Може да живее и на полусенчесто място, но цъфтежът ще бъде по-слаб. Обича рохкава, пропусклива почва и умерено поливане. Редовното премахване на прецъфтелите цветове и пресаждане в свеж и богат субстрат ще ви гарантират пищен цъфтеж.

Агератум

Компактно полухрастче, цъфтящо в сини и виолетови нюанси. В зависимост от сорта, височината му е от 10 до 50 см. Малките сортове са идеални за сандъче на перваза. Агератум цъфти обилно от май до есента. Нуждае се от открито, слънчево място, лека почва и редовно поливане.

Лобелия

Любимо растение с нежни, малки цветчета, които красят балкона от май до октомври. Обича слънчеви места, лека градинска почва, редовно поливане. Семената се засяват през ранна пролет.

Латинка

Красиво, едногодишно цвете, което обагря балкона в жълто, оранжево, червено и различно оттенъци на розово през цялото лято, чак до първите слани. Латинка е невзискателно растение, цъфти пищно с чаровни, ароматни цветчета. Може да се отглежда като южно, западно или източно изложение. Изцяло на север е възможно цъфтежът да е по-слаб. Полива се рядко и се тори два пъти месечно с комплексни торове. Важно е редовното премахване на прецъфтелите цветове.

Салвия

Въпреки че е по-разпространена като градинско растение, салвията може да се отглежда и в сандъче на перваза. Подходящи за саксийно отглеждане са ниските сортове. Семената се засяват през март-април. Салвията има вечнозелени листа и характерен приятен аромат.

Предпочита слънчеви и горещи места и понася добре засушаване.

Копривка

Непретенциозно растение, много подходящо за украса на перваза. Копривката е светлолюбива, чувства се добре на южно или източно изложение. Ако се отглежда на запад, трябва да се осигури защита в следобедните часове през лятото.

Растението обича обилно поливане с топла и мека вода.

В сандъче на балкона можем да отглеждаме още: вербена, импатиенс, камбанка, каланхое, маргаритка, лютиче, иглика, невен, бегония, минзухар, бегония, незабравка, тагетес и много други.

Основни правила при озеленяване на прозорците:

  • Цветята не бива да ограничават достъпа на светлина в стаята. Не избирайте твърде високи и обемни растения;
  • Независимо от големината на перваза, не използвайте твърде много видове цветя. Разнообразието от размери, форми и багри ще създаде усещане за хаос. Подберете цветя, които си подхождат и се допълват. Може да сложите само един вид цветя или пък да съчетаете декоративнолистни и цъфтящи растения;
  • Поставете цветя само отвън или само отвътре на прозореца;
  • Изберете растенията според техните изисквания за светлина и грижи и ги съобразете с изложението на прозорците си и свободното си време;

В сивото ежедневие определено всички имаме нужда от малко цвят и зеленина, които да внесат свежест и