Мушкато - отглеждане, размножаване, съвети за обилен цъфтеж

27/11/2019, 15:45:09
Оценка 4 от общо 20 гласа
27/11/2019
Тагове:
Мушкато - отглеждане, размножаване, съвети за обилен цъфтеж

Мушкато (Pelargonium) представлява род многогодишни растения, произхождащи от Южна Африка. Любимото, на почти всеки градинар, цвете принадлежи към семейство Здравецови (Geraniaceae). Мушкатото е многогодишно растение, достигащо височина до 60-80 см. в домашни условия, а в родината си старите екземпляри достигат размерите на малко дръвче. Стъблото е месесто, разклонено, овласено. Листата са сърцевидни, с вълнист край, като в зависимост от сорта могат да бъдат едноцветни или зелени с разноцветни пръстени.

Цветовете са многообразни и варират от бяло до много тъмно червено. При благоприятни условия мушкатото цъфти от април до октомври.

Сортове

Срещат се над 400 сорта мушкато. Едни от най-популярните у нас са:

Pelargonium Grandiflorum – по-известно като английско мушкато или още благородно мушкато. Представлява кичест храст с месести стъбла, последователно разположени, зелени листа, асиметрични, пъстри цветове. Съществуват много хибриди в различни нюанси. По-капризно и трудно за отглеждане е, спрямо другите мушката.

Pelargonium Graveolens – наричано още дъхаво мушкато. Съществуват различни представители с аромат на мента, роза, лимон, подправки. У нас най-известния представител на този род е индришето. Цъфти през лятото.

Pelargonium domestikum – това е обичайния вид мушкато за стайно отглеждане.

Pelargonium zonale – т.нар. обикновено мушкато. Това са разпространените сортове за градински условия.

Plyuschlistnye Pelargonium – сред по-малко познатите видове, които формират висящи издънки. Имат звездообразни листа с тъмнозелен цвят, които наподобяват листата на бръшляна.

Отглеждане на Мушкато

Място и осветление

Повечето сортове се нуждаят от слънчево място, като трябва да се избягва силното слънце в горещите, летни следобеди. Растението може да понесе и полусенчесто място, но при твърде слабо осветление, растежът се забавя, а цъфтежът може да е незадоволителен. Подходящи са западен или източен прозорец или балкон. През топлото време от годината мушкатото може да бъде изнесено на открита тераса, веранда или в градината.

Почва

Мушкатото се нуждае от рохкава, пропусклива почва. Най-подходяща е смес от смес от градинска пръст, оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1. На дъното на саксията трябва да се осигури добър дренаж. През периода на активен цъфтеж е добре да се наторява два пъти месечно със слаб, течен тор. За английското мушкато прекаляването с торове не е препоръчително тъй като не носи желания резултат. През първата година е най-добре да не го торите изобщо.

Поливане

За поливане използвайте мека вода – престояла или дъждовна. През лятото се полива 3-4 пъти седмично, в най-горещите дни може и по-често. През зимата поливането се намалява колкото почвата да не пресъхне.

Размножаване

Размножаването на мушкатото може да се направи чрез резници или чрез семена. Това може да се случи през цялата година, но най-подходящия период е краят на лятото и ранната есен.

Нужни са ви стъблени резници дълги около 10 см. Листата се премахват като се оставя само едно на върха. Добре е да се направи кръстовиден нарез на долния отрез. Чрез него се стимулира образуването на корени. Стъблото на мушкатото е много богато на вода и това увеличава риска от гниене, заради което се препоръчва преди вкореняване резниците да се поставят на сянка за един-два дни за да изсъхнат леко. Резниците се вкореняват най-успешно в промит, едър пясък. До образуване на корени се полива оскъдно. Вкоренените резници се прибират за зимуване при първите студове, през февруари се пикират в малки саксии, поставят се на остъклен балкон или в хладна оранжерия. Така през април вече може да имате стандартен разсад. Готовият разсад може да се ползва за засаждане в градината или в сандъчета на балкона.

Размножаването със семена се прави през февруари-март. Семената се засяват във влажен торф или готова закупена почва за разсади. Засяват се на дълбочина до 1см. Съдовете се покриват с прозрачно фолио или стъкло за да се запази равномерна влагата. Съдът се поставя при температура 22-25 градуса. Разсадът се появява за около 10-15 дни. След появата на първите 4 листа растенията се разделят в самостоятелен съд. Съдовете, подходящи за мушкатото са с обем 3-5 литра.

Подрязване

Препоръчва се подрязването на мушкатото да се прави на есен, малко преди настъпване на студовете. Когато цветовете увяхнат и приключи образуването на нови цветни пъпки е време за есенното подрязване, което ще помогне на растението да преживее по-лесно зимата. Премахват се всички повехнали цветове и повредени листа. Съкращават се издължените стъбла и слабите клонки, развалящи вида на цветето. Растението се подрязва на приблизително една трета. Клонката се съкращава винаги над възел като се оставя разстояние от около 1 см. между отреза и възела.

Пресаждане

За младите растения се препоръчва пресаждане веднъж на две години. Процедурата се извършва през ранната пролет. Саксията трябва да е с 2 см. по-голяма от предходната. Преди пресаждането растението се полива обилно с цел по-лесно изваждане от стария съд.

Съвети за пищен цъфтеж

Премахвайте редовно прецъфтелите цветове за да освободите място за нови.

Поливките трябва да се извършват рано сутрин или вечер когато захладнее, като правилото е слънцето да не огрява растенията по време на поливане. Ако се полива вечер е много важно да не се мокрят листата, тъй като застоялата се вода върху тях е предпоставка за сиво гниене.

Ако забележите, че старите растения цъфтят по-малко, може да пробвате да ги пресаждате всяка година в нова почва, тъй като може бързо да изчерпват хранителните вещества в субстрата.

За да се радвате на пищен цъфтеж, отвора на саксията не трябва да е прекалено широк.

Презимуване

През зимата мушкатото може да се прибере в светло или тъмно помещение. Ако се постави на тъмно и хладно, то изпада в период на покой и единствената грижа за него се свежда до поливане веднъж на 10-тина дни или дори малко по-рядко, според необходимостта като се след почвата да не пресъхне напълно.

При покачване на температурите и изнасянето на цветето на светло място, периодът на покой се прекратява.

Ако мушкатото се съхранява в светло помещение, тогава неговото развитие не се прекратява. Тогава може да са нужни малко повече поливки, тъй като светлината предизвиква растеж, макар и бавен.

Преди прибирането на растението от вън, прегледайте почвата добре, както и стъблото и листата. Премахнете всички повредени листа и прецъфтели цветове.

Болести и вредители

Мушкатото може да бъде нападнато от гъбички. Симптомът е наличие на сива плесен по листата. Нужно е да се премахнат заразените листа и растението да се третира с фунгицид. Намалете поливането и по-често проветрявайте помещението.

Ако забележите удължаване и оголване на стъблата това е признак за недостиг на светлина.

Прекаленото поливане може да доведе до загниване на корените. Изсъхнали или пожълтели листа са признак за липса на влага. Ако цветето не образува цветни пъпки, то причината вероятно е, че е презимувало в прекалено топло помещение.


Мушкато (Pelargonium) представлява род многогодишни растения, произхождащи от Южна Африка. Любимото,