Английско мушкато (Pelargonium grandiflorum)

24/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 73 гласа
24/09/2016
Тагове:
Английско мушкато (Pelargonium grandiflorum)

Английско мушкато е многогодишно декоративно цъфтящо растение от семейство Здравецови. Подходящо е за стайно отглеждане. Произхожда от Южна Африка, родът включва около 280 вида растения. Стъблото на растението е слабо разклонено и е високо 45 – 55 см. Цветовете му са едри – до 8 см. в диаметър, с разнообразни багри – както едноцветни, така и пъстроцветни, от бяло до почти черно. Английското мушкато е по – капризно о трудно за отглеждане от другите видове мушката.

Място: Английското мушкато се нуждае от силно слънце през цялата година. От ноември до март най – добре се чувства в светло помещение с температура около 12 – 13 градуса. От май до октомври му осигурете слънчево и проветриво място с максимална температура до 30 градуса.

Почва: Растението предпочита тежка почва, която не задържа излишна влага. През лятото се подхранва всяка седмица с тор за цъфтящи растения.

Поливане: През лятото растението се полива умерено до обилно, а през зимата оскъдно, като не се допуска преовлажняване на почвата.

Пресаждане: През март – април английското мушкато се пресажда в нова почва. Подходяща е смес от градинска пръст, листовка и пясък в съотношение 2: 1: 1. След пресаждането поливането постепенно се увеличава.

Размножаване: Размножава се с чепки, които цъфтят обилно още през същия сезон. 


Английско мушкато е многогодишно декоративно цъфтящо растение от семейство Здравецови. Подходящо е з