Цветни и изящни висящи кошници

09/07/2018, 12:08:54
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/07/2018
Тагове:
Цветни и изящни висящи кошници

Висящите кошници са атрактивна украса за балкона или градината. Те са отрупани с цветове, които наподобяват изящен пъстър водопад, привличат погледите, а и са практични тъй като заемат по – малко място от сандъчтата. Освен това могат да красят места, на които не е подходящо или възможно поставянето на саксии или контейнери.

Висящите кошници най – често са направени от твърда поцинкована тел. Могат да бъдат също така от пластмаса или пък плетени от естествен материал – ратан, папрат, различни видове треви. Последните са облечени отвътре с водонепромукаеми материи.

Важно е кошницата да бъде облицована отвътре за да се запази почвата на мястото си, а и да се задържи по – дълго влагата в нея. Най – подходящи материали за облицоване са торфения мъх и полиетилена. Предлагат се и облицовки от кокосови влакна, които абсорбират голямо количество от поливната вода и по този начин осигуряват дълготрайна влага за растението.

Съществува опасението на някои градинари, че при поливане водата ще капе от висящите кошници. Този проблем има решение, което се нарича воден гел. Той се смесва с почвата още при поставянето й в кошницата и при поливане абсорбира водата, като не й позволява да тече, а я отдава на цветята постепенно, което пък от своя страна намалява вашите грижи при поливане.

Почвата се подбира според вида на растението. Може да купите готов субстрат за съфтящи растения и да подхранвате с подходящи торове.

Кои цветя да отглеждаме във висяща кошница?

Латинка

Цъфти най – често в жълто, оранжево и ярко червено. Латинката е светлолюбиво растение, обича дренираната почва, богата на хумус. Понася много добре торенето с препарати с високо съдържание на фосфор.

Предпочита умерено влажна почва. Размножава се чрез семена.

Лобелия

Едногодишно цъфтящо растение, подходящо за отглеждане в градината, около алеята, на терасата в сандъче или висяща кошница. Предпочита рохкава почва, богата на хранителни вещества. Обича сутрешното слънце, но за през деня предпочита да е на сянка, така че източният балкон е удачен за нея. Нуждае се от умерено поливане.

Калибрахое

Калибрахое много прилича на петунията. Цъфти в богата гама от нюанси. Предпочита светло място с лека сянка в следобедните часове. Необходима му е дренирана почва, богата на хранителни вещества. Обича често и умерено поливане.

Вербена

Цъфти от юни до късна есен в голямо разнообразие от багри. Обича слънцето и има нужда от поне 8 часа слънчева светлина на ден за да цъфти обилно. Почвата трябва да е лека, а поливането – умерено.

Мушкато

Обича светлина, чувства се идеално на слънчев балкон. През лятото се полива обилно, но издържа и на кратки засушавания. От пролетта до есента е добре да се подхранва поне 2 пъти месечно с течни торове, богати на азот, калий и фосфор.

Торения

Едногодишно каскадно растение, което цъфти в розово – лилаво до синьо. Обича слънчеви до полусенчести места. Полива се само когато почвата е напълно суха.

Петуния

Може би най – предпочитаното цвете за висящи кошници е петунията. Тя обича слънцето, честото обилно поливане и хранителната почва.

Диасция

Може да се отглежда в кошници и кашпи на терасата или верандата, както и на закрито у дома. Обича топли и слънчеви места. Нуждае се от редовно поливане, но не бива да се допуска преовлажняване.

Дихондра

Лесно за отглеждане, каскадно растение, идеално за озеленяване не тераси, веранди и градини. Обича пряката слънчева светлина и редовното, умерено поливане.

Във висящи кошници може да отглеждате още: кампанула, рожец, кученце, каскадна бегония, флокс, фуксия, бакопа, копривка, маргаритка и много други.


Висящите кошници са атрактивна украса за балкона или градината. Те са отрупани с цветове, които напо