Калибрахое краси балкона

15/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 41 гласа
15/02/2015
Тагове:
Калибрахое краси балкона

Калибрахое (Calibrachoa) е пъстро цвете от семейство Картофови. Представлява едногодишно растение и произхожда от Южна Америка. Често бива объркано с петунията заради голямата им прилика.

Разликата между двете цветя е, че листата на калибрахоето са по – малки и не са покрити с мъх. Цветовете също са по – дребни от тези на петунията. Калибрахоето цъфти във всички нюанси без черно.
Срещат се и хрибридни сортове, обагрени в няколко цвята. Особено подоходящо е за висящи кошници и кашпи, тъй като е каскадно растението. Често се отглежда на балкона, расте на туфи и създава прекрасна гледка с многобройните си цветове.

Красиви композиции се получават между калибрахое и лобелия, агератум, латинка, кученце, мушкато, астри, хризантеми.

Цъфтежът на калибрахоето продължава от май до октомври, като най – обилен е  през летните месеци. Всеки цвят разцъфтява за 5-7 дни. За пищен цъфтеж е важно редовното премахване на прецъфтелите цветове. 

Място: Идеалното място за калибрахоето е огряно от директни слънчеви лъчи с възможност за лека сянка в горещите дни. Сравнително устойчиво е на вятър и дъжд. Издържа на ниски температури до около 0 градуса.

Почва: Обикновена градинска пръст, добре е да бъде богата на хранителни вещества, или те да бъдат внасяни чрез подхранване с тор за цъфтящи растения. Важно е почвата да е добре дренирана – въздушно и водопропусклива. По време на цъфтеж наторявайте поне веднъж месечно с тор за цъфтящи растения.

Поливане: През летните месеци когато калибрахоето цъфти обилно изисква често поливане като все пак не бива да се прекалява, защото наводненията не се отразяват добре на крехката му коренова система. През останалото време се полива умерено.

Размножаване: Цветето се размножава чрез резници. Процесът обаче е труден и не винаги има успех, затова най – добре си купете готови разсади от цветарски магазин.
Възможно е размножаване и чрез семена, но отново е трудно. Самите семена са изключително ситни и не се намират лесно. Нужно е да се третират с растежен стимулатор. Засяват се в рохкава почва със съдържание на торф, пясък и перлит. Засяването на се извършва в края на февруари-началото на март. Използвайте контейнер с приблизителен размер от 10 кв.см. в който се засяват около 40-50 семена, имайки предвид малката вероятност за покълване. Заравят се в почвата на приблизително 0.5 см. дълбочина. Контейнерът се покрива със стъкло и се оставя на светло място, но не под директни слънчеви лъчи. Всеки ден стъклото се вдига за проветрение и почвата се навлажнява чрез пулверизиране. Процесът продължава докато се появят издънки. Първите се очакват след около 2 седмици. Тогава покритието се отстранява и поливането се разрежда. 
Младият разсад се полива умерено като се изчаква почвата да изсъхне между отделните поливки и не се допуска задържането на вода. Необходимо е подхранване с минерални торове.

Приложение: Калибрахоето изглежда много впечатляващо във висящи съдове - кашпи, кошници, контейнери. Образува буен водопад от цветове, който придава неповторима красота на всеки балкон или веранда. Нискорастящите сортове изглеждат ефектно в малки сандъчета на перваза или терасата. Във висящи кошници се комбинира добре с лобелия, бръшлян, върбинка. А в сандъчета с фуксия, мушкато, декоративни треви.

Вредители: Листните въшки са най – честите вредители по калибрахоето. Ако ги забележите, третирайте с подходящ препарат от агроаптеката. Изсъхване и покафеняване на листата говори за липса на влага, докато пожълтяването и окапването им може да е сигнал за това, че сте прекалили с поливането.


Калибрахое (Calibrachoa) е пъстро цвете от семейство Картофови. Представлява едногодишно растение и