Калибрахое краси балкона

15/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 39 гласа
15/02/2015
Калибрахое краси балкона

Калибрахое (Calibrachoa) е пъстро цвете от семейство Картофови. Представлява едногодишно растение и произхожда от Южна Америка. Често бива объркано с петунията заради голямата им прилика.

Разликата между двете цветя е, че листата на калибрахоето са по – малки и не са покрити с мъх. Цветовете също са по – дребни от тези на петунията. Калибрахоето цъфти във всички нюанси без черно.
Срещат се и хрибридни сортове, обагрени в няколко цвята. Особено подоходящо е за висящи кошници и кашпи, тъй като е каскадно растението. Често се отглежда на балкона, расте на туфи и създава прекрасна гледка с многобройните си цветове.

Красиви композиции се получават между калибрахое и лобелия, агератум, латинка, кученце, астри, хризантеми.

Цъфтежът на калибрахоето продължава от май до октомври, като най – обилен е  през летните месеци.

Как да си отгледаме калибрахое?

Място: Идеалното място за калибрахоето е огряно от директни слънчеви лъчи с възможност за лека сянка в горещите дни. Сравнително устойчиво е на вятър и дъжд. Издържа на ниски температури до около 0 градуса.

Почва: Обикновена градинска пръст, добре е да бъде богата на хранителни вещества, или те да бъдат внасяни чрез подхранване с тор за цъфтящи растения. Важно е почвата да е добре дренирана – въздушно и водопропусклива.

Поливане: През летните месеци когато калибрахоето цъфти обилно изисква често поливане като все пак не бива да се прекалява, защото наводненията не се отразяват добре на крехката му коренова система. През останалото време се полива умерено.

Размножаване: Цветето се размножава чрез резници. Процесът обаче е труден и не винаги има успех, затова най – добре си купете готови разсади от цветарски магазин.

Вредители: Листните въшки са най – честите вредители по калибрахоето. Може да пръскате профилактично с инсектицид и фунгицид веднъж месечно. Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове, за да има място за новите цветчета. 


Калибрахое (Calibrachoa) е пъстро цвете от семейство Картофови. Представлява едногодишно растение и