Как да поддържаме кротона във форма

13/11/2020, 11:15:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/11/2020
Тагове:
Как да поддържаме кротона във форма

Ярките огнени листа на кротона сякаш са събрали в себе си всички цветове на есента. Те определено са атрактивна гледка и бързо се превръщат в интериорен акцент. За да се поддържа красотата му обаче са нужни грижи и редовни резитби.

Като цяло кротонът не е капризен, отглежда се лесно, но с възрастта губи компактната си форма, има склонност да се деформира и това нарушава цялата му визия.

Не сменяйте мястото му

Кротонът обича постоянството. След като му изберете място не го сменяйте и гледайте да няма резки промени при температурата или осветлението. Поддържането на постоянни осветеност, температура и влажност позволява на кротона да расте равномерно без резки скокове и забавяния като това е най-лесния начин да го поддържате в компактна форма. Подходящи са южно, източно и западно изложение, нужна е много, но разсеяна светлина. Температурата трябва да бъде 18-21 градуса.

Осигурете осветление през зимата

Както прекалено силното слънце така и липсата на светлина не се отразяват добре на кротона. Недостигът на светлина през зимата може да доведе до окапване на листата. За да избегнете това използвайте изкуствено осветление в следобедните часове през мрачните дни като се уверите, че растението получава достатъчно светлина за поне 6-8 часа на ден.

Пазете го от течение и ниски температури

Резките промени в температурата както и твърде студеното време може да накарат кротона да спре да расте. При възстановяване на температурния режим цветето обикновено отново възвръща растежа си. Ако обаче температурата се задържи ниска за дълго време или колебанията са прекалено големи, това може да доведе до видими деформации на стъблото и листата и да развали красивата форма на кротона. Внимавайте когато проветрявате, растението да не бъде изложено директно на течение.

Подхранването е важно

Редовното подхранване осигурява добър растеж и форма на листата. Липсата на хранителни вещества може да доведе до свиване на листата и деформиране на короната. От друга страна прекаляването с торенето също не води до нищо добро. Бързият растеж ще изтощи кротона и ще развали формата му. През пролетта и лятото подхранвайте 2 пъти месечно с торове за декоративно-листни растения, а през есента спрете торенето.

Влажността на въздуха ускорява стареенето

Сухият въздух води до загуба на форма, ускорено стареене и намален декоративен ефект. Най-честата причина за него през зимните месеци е поставянето на растението в близост до отоплителни уреди или излагане на директния въздух от климатика. Кротонът се чувства най-добре в помещения със средна влажност около 50-60%.

Внимавайте с поливането

Кротонът не понася както суша така и преовлажняване. Листата му увисват и става вяли, а издънките се оголват. Поливайте с топла и мека вода през зимата когато горния слой на почвата изсъхне. Преовлажняването или дори еднократното застояване на вода може да доведе до загниване.

Изберете подходяща саксия и почва

Кротонът не обича нито твърде широки нито много тесни саксии. Важно е да има достатъчно място за свободно развитие на корените както и добър дренаж. Пластмасовата саксия не е добър избор за кротона, по-добре заложете на глинена. Почвата трябва да бъде с неутрална реакция, тъй като растението не се развива добре в кисела.


Ярките огнени листа на кротона сякаш са събрали в себе си всички цветове на есента. Те определено са