10 стайни растения за тъмна стая

31/01/2019, 16:38:19
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/01/2019
Тагове:
10 стайни растения за тъмна стая

Лесни за отглеждане стайни растения, които живеят при оскъдна светлина

Ховея – представлява палма, подходяща за стайно отглеждане, която може да достигне височина до 2 м. Тя е непретенциозна, изисква минимални грижи. Може да расте на сянка и полусянка, полива се умерено.

Драцена – лесно за отглеждане, листнодекоративно растение. Повечето сортове предпочитат лека сянка, чувстват се добре до източен прозорец, но има някои видове като Драцена Маргината и Драцена Фрагранс, които могат да виреят и при пълна сянка. Растението обича богатата почва и умереното поливане. Чувствително е към резките смени на температурата.

Аглаонема – стайно листнодекоративно растение с ефектна украска на листата. Растението е вечнозелено и достига височина до около 70 см. Расте на полусянка, като през лятото трябва да се пази от преките слънчеви лъчи.

Филодендрон – стайно растение, което обича умерената температура и лека сянка. От пролетта до есента се полива обилно и редовно, а през зимата почвата се поддържа леко влажна. Филодендронът се чувства добре при висока влажност на въздуха, подходящо място за отглеждането му е банята. Необходимо е да се пресажда на всеки 2 до 3 години.

Дифенбахия – декоративнолистно стайно растение, което обича разсеяната светлина. Нуждае се от умерена температура, висока влажност на въздуха и редовно поливане.

Хлорофитум – много популярно, лесно за отглеждане стайно растение, нарича се още „зелена лилия“. Бързо се приспособява към всякакви условия на отглеждане. Може да расте както на слънце, така и на сянка. През лятото може да се отглежда на терасата или в градината, но при настъпване на студовете трябва да се прибере на закрито. Полива се редовно и обилно.

Неорегелия – тропическо растение от семейство Бромелиеви. Може да вирее както на слънце, така и на сянка. Обича топлия и влажен въздух.

Билбергия – декоративноцъфтящо, непретенциозно растение. Обича разсеяна светлина, но може да живее и на северно изложение. Предпочита умерена температура, редовно поливане и висока влажност на въздуха.

Бегония – много разпространено саксийно цъфтящо растение. Предпочита умерена температура и лека сянка. Може да се отглежда в стая с източно или северно изложение. Полива се обилно.

Сингониум – листнодекоративно растение с ефектна шарка на листата. Обича топъл, влажен въздух и шарена сянка. Нуждае се от редовно поливане и пулверизиране на листата.


Лесни за отглеждане стайни растения, които живеят при оскъдна светлина Ховея – представлява п