Най - добрите приятели на розите

13/07/2018, 14:55:56
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/07/2018
Тагове:
Най - добрите приятели на розите

Растенията „съседи“ на розата могат не само да подчертаят нейната красота, но и да я предпазват от болести и неприятели. За да не попречат на нейното развитие обаче те трябва да бъдат подбрани правилно. Важно е растенията спътници да имат сходни изисквания по отношение на местоположението и условията на отглеждане: слънчево място, богата на хранителни вещества и добре дренирана почва.

Също така е важно да изберете растения, чиято височина не надвишава много тази на розата. Както и такива, които не растат твърде нагъсто. Противен случай розите няма да могат да исъхнат напълно след поливане или дъжд, а това е предпоставка за развитие на гъбични заболявания.

Оставете достатъчно място между розите и съседните растения, така че всички да растат свободно, да не си пречат и да получават достатъчно слънце и хранително вещества от почвата.

Тъй като розата е едно от най – атрктивните растения, в почти всяка композиция тя несъмнено се превръща в основен акцент. Затова и изберете растения, които не доминират визуално над нея. Те трябва да бъдат като допълващ фон в цветната композиция, розата трябва да изпъква.

Кои са най – подходящите спътници за розите:

Клематис – безспорно едно от най – успешните съчетания в градината е това между клематис и роза. Това важи най – вече за катерливите сортове рози, които са закрепени към перголи, огради, арки.

Клематисът обича светлина, добре дренирана почва и редовно поливане.

Лавандула – друга много атрактивна комбинация е между роза и лавандула. Нежните лилави цветчета на лавандулата се съчетават много добре с бели, жълти или оранжеви рози.

Лавандулата обича добре дренирана почва и много слънце.

Будлея – цъфтят от юли до септември в цветчета с меден аромат и мног привличат пеперуди. Обичат слънцето и добре дренирана почва.

Флокс – ароматно атрактивно растение, което образува кичести туфи. Обича светлината, но може да расте и на шарена сянка. Предпочита почва богата на минерали и редовно поливане.

Салвия – цъфти през лятото в дребни лилави цветчета. Нежно подчертава чарът на розата. Отглежда се лесно, сухоустойчива е и не понася преовлажняване. Расте на слънчеви места в почва с добри дренажни свойства.

Други растения, подходящи за засаждане около розите са ароматните билки: мента, риган, мащерка, здравец.

Също и цветя и храсти като: хоста, хойхера, алиум, лупина, ирис, ралица, гипсофила, нарцис, анемония, кученце, лобелия.


Растенията „съседи“ на розата могат не само да подчертаят нейната красота, но и да я пре