Съчетание на клематис и катерлива роза

31/01/2017, 02:15:30
Оценка 4.5 от общо 57 гласа
31/01/2017
Тагове:
Съчетание на клематис и катерлива роза

Комбинирането на клематис и катерливи рози е доста успешно не само заради страхотния декоративен ефект, а защото двете растения си пасват добре и растат безпроблемно заедно. Те могат да споделят общо стена, арка, ограда, пергола.

И розите и клематиса обичат богати, влажни и добре дренирани почви. Могат да се подхранват с торове за цъфтящи растения. Комбинирането на рози и клематис е най – успешно когато се подберат сортове, които цъфтят едновременно.

Може да изберете растения, които цъфтят по различно време – това също има своя чар, тъй като цветовете на всяко растение имат възможност да изпъкнат без да бъдат засенчвани от тези на другото. Така и лехата ще бъде изпъстрена с цветове и привлекателна по – дълго време.

Изберете такива сортове клематис и рози, които достигат до приблизително една и съща височина, така растенията няма да се засенчват.

Изберете внимателно и съчетанието на цветовете – например бяло с розово, синьо със жълто, червено с бяло и т.н.

Избягвайте съчетаването на катерливи рози с clematis montana, този сорт клематис е с много буен растеж и може да пречи на развитието на розите.

Може да съчетаете и повече от два цвята – например може да изберете комбинация от два вида клематис и една роза. Единият вид може да цъфти преди розата, а другият – след нея. Така ще имате постоянен цъфтеж през сезона и лехата ви ще бъде винаги обагрена с прекрасни цветове.

Осигурете на растенията стабилна опора и не забравяйте да ги подрязвате.

Комбинацията от катерливи рози и клематис е особено ефектна когато се простира върху стена, покрива на беседката или арка.


Комбинирането на клематис и катерливи рози е доста успешно не само заради страхотния декоративен ефе