Невероятна градина с катерливи рози

26/02/2018, 21:51:06
Оценка 4.6 от общо 36 гласа
26/02/2018
Тагове:
Невероятна градина с катерливи рози

Катерливите рози се наричат още пълзящи или увивни. Те красят оградата, беседката или перголата, градинската арка, фасадата на къщата или терасата...

Отглеждат се лесно, а новите хибридни сортове са студоустойчиви и дълго цъфтящи.

Катерливите рози имат нужда от достатъчно пространство за развитие. Изберете им светло място с поне 5 часа слънчево греене на ден. На сянка цъфтежът им значително намалява и стават податливи на болести. Постарайте се също мястото да е защитено от северен вятър.

Увивните рози имат нужда от рохкава хранителна почва с добри дренажни свойства. През пролетта както и в периода на образуването на пъпките розите имат нужда от подхранване.

Катерливите рози се съдят през пролетта или есента. Преди засаждането потопете корените във вода за няколко часа. Почвата трябва да достига до долната една трета от стъблото на розата. Ако засаждате растенията в контейнер изберете достатъчно дълбок, за да може да се развие свободно кореновата им система.

Поливайте розите обилно и не допускайте засушаване. Използвайте топла и престояла вода.

Увивните розите има нужда от подпори, по които да се катерят. Може да използвате телени конструкции или здрави въжета. Розите могат да се катерят и по ограда, беседка, арка, ствола на голямо дърво. Помагайте на розите като от време на време насочвате клонките в желаната от вас посока.

Подрязването е много важно за пълзящите рози. Израсналите странични разклонения трябва да бъдат отстранявани. Редовно премахвайте и прецъфтелите цветове за да стимулирате образуването на нови пъпки. Нужно е да се отстраняват и слабо растящите издънки, както и някои от най-старите леторасти. Дългите едногодишни издънки трябва да се привързват към опорна конструкция, колкото е възможно по-хоризонтално за да може пъпките им да прокарат по цялата дължина. Резитбата се извършва в края на лятото след прецъфтяването. 


Катерливите рози се наричат още пълзящи или увивни. Те красят оградата, беседката или перголата, гра