Клематис - царят на увивните растения

25/06/2018, 14:53:03
Оценка 3.8 от общо 6 гласа
25/06/2018
Тагове:
Клематис - царят на увивните растения

Клематис е многогодишно увивно растение от семейство Лютикови. Съществуват множество разновидности с различна форма и багра на цвета. Клематисът се отглежда основно с цел вертикално озеленяване и е прекрасна декорация за арки, перголи, огради и други архитектурни елементи. Има и сортове, които растат в саксия и може да се отглеждат на терасата. Трябва да им бъде осигурена декоративна решетка или друга опора с височина 2 – 2,5 метра.

Клематисите цъфтят през пролетта и в началото на лятото – май – юни, но могат да имат и вторичен цъфтеж по – късно през лятото. Около тях изглеждат чудесно вечнозелени растения или такива с ефектна листна маса. Много атрактивна е и комбинация от клематис и катерлива роза.

Местоположение и засаждане: клематисът обича много светлината, така че му изберете слънчево, защитено от вятър, място. Нуждае се от поне 6 часа слънцегреене. В по – топлите райони на страната може да вирее и на шарена сянка.

Подходящото време за засаждане е април – май.

Почва: клематисът предпочита влажна, добре дренирана и хранителна почва. В ранна пролет добре му се отразява подхранване с торове, богати на калий, които стимулират обилния му цъфтеж.

По време на цъфтеж преустановете подхранването за да не прецъфти растението твърде бързо.

Мулчирането с борови кори в основата на растението също се отразява много добре тъй като запазва влагата в почвата за продължителен период от време, освен това защитава корените от жегата през лятото и от студа през зимата.

Отглеждане в саксия: ако искате да отгледате клематис в саксия или кашпа изберете таква с по – голям размер. Дълбочината и ширината на съда трябва да са поне 50 см. важно е да осигурите добър дренаж, например с дребни камъчета на дъното на саксията. Поливайте редовно и наторявайте с комбинирани течни торове през пролетта и лятото. Всяка пролет подменяйте горния слой с нова, хранителна почва и разрохквайте внимателно. Поливайте редовно.

Поливане: по време на растежа клематиса трябва да се полива обилно и често. Не допускйате задържането на излишна вода.

Подрязване: подрязването е важно за оформяне на растението и за стимулиране на растежа му. По отношение на подрязването клематисите се делят на три групи:

1 група – към нея спадат сортове, цъфтящи през пролетта или до средата на лятото върху миналогодишни леторасли. Те се подрязват лсед прецъфтяване за да се стимулира появата на нови цветоносни стъбла. Стъблата се скъсяват с не повече от 30 – 50 см. и се оставят по 1 – 2 двойки пъпки в основата.

2 група – към нея спадат повечето хибридни клематиси, които цъфтят два пъти в годината. Те се подрязват всяка година през есента. След 4 – 5 години през ноември е добре да се извърши резитба почти до почвената повърхност.

3 група – представителите на тази група са късноцъфтящи сортове, които цъфтят върху тазгодишни леторасти. През есента всички техни леторасти трябва да се скъсят на 20 – 30 см. от почвената повърхност. Това помага за по – обилен цъфтеж през следващата година.

Повечето видове клематиси могат да презимуват успешно на открито при нашите условия, макар че има и сортове, които са чувствителни на студ.


Клематис е многогодишно увивно растение от семейство Лютикови. Съществуват множество разновидности с