Как да се грижим за иглолистните дървета и храсти в градината

06/07/2018, 14:03:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/07/2018
Тагове:
Как да се грижим за иглолистните дървета и храсти в градината

Вечнозелените иглолистни дървета и храсти са сред най – предпочитаните растителни видове в декоративните градини. Това се дължи основно на тяхната студоустойчивост, която ги прави атрактивни през всички сезони.

В декоративното озеленяване най – често се използват бор, ела, хвойна, тис, тия. Те имат специфични изисквания към почвата, водата, местоположението в градината.

Най – добре купувайте иглолистните растения през пролетта или есента когато можете директно да ги засадите в ,предварително подготвени за целта, места.

Повечето иглолистни дървета и храсти са сенколюбиви. Отглеждането на силно слънце може да бъде пагубно за тях. От друга страна някои растения като борове и лиственици не понасят и пълното засенчване. Затова е най – добре да се спрете на частична сянка като задължително осигурете засенчване на короната през най – горещите часове от деня в летните месеци.

Най – подходящото време за засаждане е март – април или септември – октомври. Мястото за засаждане трябва да бъде достатъчно голямо, за да може да се добави торф или обогатен почвен субстрат, който играе важна роля за по – лесното вкореняване.

Иглолистните растения виреят най – добре на богати и добре дренирани почви. Предпочитат слабо кисела или неутрална почва.

Най – добре е почвата да се мулчира за да се запази оптимална почвена влажност през горещите летни месеци. Въпреки че повечето видове иглолистни храсти и дървета се нуждаят от висока влажност на почвата и въздуха прекомерното овалжняване не бива да се допуска, тъй като може да доведе до загниване на корените и цялото растение да загине.

Наторяването е много важно за растежа на иглолистните видове. Желателно е да се торят през март и септември с комбиниран тор за иглолистни растения.

Видът на растението може да издава липса на хранителни вещества в почвата. Например при липса на азот растежът е твърде слаб, липсата на желязо причинява пожълтяване на игличките, а недостигът на фосфор води до оцветяване на младите иглички в червено – лилаво.

През зимата при обилен снеговалеж е възможно под въздействието на тежкия сняг някои по – слаби клонки да се пречупят. Затова е необходимо растенията да се връзват преди първите снегове.

Ниските температури през зимата могат да предизвикат измръзване на части от короната на растението. Ако живеете в район с много студени зими, най – добре заложете на силно студоустойчиви растения като ела, смърч, бор, кипарис.

От най – много вода се нуждаят ела, туя и тис. При тях мулчирането е силно препоръчително за да се запази почвената влага.

Сухоустойчиви са някои видове бор и хвойна.

През първата година след засаждането е добре младите растения да се оросяват вечер с вода.


Вечнозелените иглолистни дървета и храсти са сред най – предпочитаните растителни видове в дек