Как да използваме иглолистните растения в ландшафтния дизайн

07/01/2022, 15:27:50
Оценка 5 от общо 3 гласа
07/01/2022
Тагове:
Как да използваме иглолистните растения в ландшафтния дизайн

Вечнозелените иглолистни храсти и дървета са непретенциозни, приятни за окото през цялата година, изпълват въздуха с горски аромат и свежест, а гъстите им корони ни предпазват от любопитните погледи…от какво повече се нуждае една градина или лятна вила?

Как да използваме иглолистните видове в ландшафтния дизайн?

Жив плет

Несъмнено, иглолистните видове с гъста корона са най-предпочитаните растения за направата на жива ограда. Те не губят своите декоративни и защитни качества, а поддръжката им се състои главно в подрязване и оформяне. Обикновено може да контролирате плътността и височината на живия плет в зависимост от начина и гъстота на засаждане и с подходяща резитба. За по-силен декоративен ефект може да комбинирате иглолистните растения с цъфтящи храсти.

Около градинските алеи

Два реда вечнозелени храсти, засадени по края на градинската пътека ще създадат приятна и здравословна атмосфера в двора. За целта изберете ниско и средно растящи сортове и оставете достатъчно разстояние между тях и пътеката.

Декорация пред къщата

Ако имате малко зелено пространство пред входа на къщата или вилата, е добре да го направите спретнато и приятно. То ще бъде първото нещо, което виждате щом се прибирате и първото, което забелязват вашите гости. Малка леха с иглолистни видове и декоративни камъчета, изглеждат красиво и не изисква сериозна поддръжка.

Алпинеум

Вечнозелените са едни от най-подходящите растения за алпинуем. Те са основна част от естествените планински пейзажи. Съчетават се отлично с различни видове декоративни треви, мъхове, сукулентни, билки, иглика, минзухар, кампанула.

Скален кът

За разлика от алпинеумът, който имитира планински пейзаж, в скалния кът, както подсказва името му, преобладават различни видове камъни в комбинация с растения. Тук не е растителността да е представена от планински видове. Подходящи са ниско и средни растения, билки, почвопокривни видове.

Зелено островче

Това е пейзажна композиция, която може да бъде заобиколена и разгледана от всички страни. За да изглежда островната леха добре, е важно как ще подредите растенията. Най-високия вид трябва да бъде приблизително в средата и да се откроява, а останалите да допълват пейзажа. Може да съчетаете с пъстролистни или растения със сребриста листна маса, които изглеждат чудесно в комбинация с иглолистни храсти.

Около водната площ

Прекрасна композиция от камъни, иглолистни растения и видове, обичащи влагата, би превърнала градинското езерце или поточе в чудесно място за прохлада или релакс в двора.

Иглолистно-широколистен микс

Съчетайте иглолистните растения с подходящи широколистни дървета и храсти за да получите колоритна и очарователна композиция, която ще се превърне в забележителен акцент в градината.

Топиари

Топиарите внасят стил и романтика в градината. Най-подходящи за тях са различните видове тис и западна туя. Вписват се отлично в различни видове цветни лехи.

Кът за отдих

Вечнозелените, иглолистни растения носят аромат и усещане за релакс, спокойствие и здраве. Ето защо са чудесна декорация около градинския кът за отдих.

Зониране на градината

С помощта на плътни, зелени стени и огради, може да обособите различните зони в градината – около басейна, цветните лехи, лятната кухня.

На склона

Повечето терасирани участъци са трудни за озеленяване, но пък много мини сортове иглолистни растения, биха се чувствали много добре там.

Като акцент

В комбинация с градински фигури и красиви, големи вази с цъфтящи растения, иглолистните видове като смърч, някои сортове туя и лъжекипарис, могат да се превърнат в чудесен акцент в градината.


Вечнозелените иглолистни храсти и дървета са непретенциозни, приятни за окото през цялата годин