Растения със сребриста листна маса

06/04/2019, 18:12:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/04/2019
Растения със сребриста листна маса

6 растения за магнетична сребърна градина

Растенията със сиви или сребристи листа се срещат основно върху бедни почви и са характерни за средиземноморски и планински райони. Те са издръжливи, отглеждат се лесно и са подходящи за начинаещи градинари или за дворове, характеризиращи се с лоши климатични условия – бедна почва, липса на слънце, суша.

Брунера (Brunnera)

Наричана още „незбравка“ и „кавказка“, брунерата е многогодишно тревисто растение.

Сребриста листна маса има сортът SILVER HEART. Листата са сърцевидни, с фини власинки. Растението е изключително студоустойчиво, издържа до минус 30 градуса.

На височина, както и на ширина достига 30 – 40 см.

Цъфти през пролетта. Подходяща е за смесени бордюри и цветни групи, създадени на влажни и сенчести места.

Подхожда си с хоста, хойхера, папрат, медуница, иглика. Изглежда много красиво в сенчест скален кът.

Брунерата е непретенциозно растение, предпочита сенчесто място и влажна почва.

Хелихризум (Helichrysum italicum)

Представлява цъфтящ храст, достигащ до 60 см. височина. Листата му имат специфична миризма на къри. Те са тесни, покрити с власинки и оцветени в сребристо.

Цъфти в дребни, жълти цветове.

Растението предпочита слънчеви и сухи места, добре е да се пази от силен вятър.

Рожец (Cerastium tomentosum)

Рожецът е вечнозелено многогодишно растение с гъста сребриста листна маса. Расте до 20 см. на височина, а на ширина се разраства доста бързо и може да достигне до 60 см.

Цъфти в края на пролетта с бели цветчета. Подходящо е за алпинеуми, скални кътове, цветни бордюри, както и за отглеждане в балконски сандъчета.

Издръжливо растение е, понася суша, вирее на бедна почва, обича слънцето.

Пелин (Artemisia schmidtiana)

Пелинът представлява многогодишно храстовидно растение. Той може да вирее на практика навсякъде, но предпочита слънчевите места. Може да расте на бедна и суха почва. Не понася преполиването. Може да се използва в скални кътове или смесени бордюри, както и да се засажда на групи.

Петниста мъртва коприва (Lamium 'Purple Dragon')

Пълзящо почвопокривно растение със сребристи листа и красиви пурпурни цветове. Разраства се бързо на ширина. Предпочита сенчести и влажни терени, но не бива да се сади под дървета, тъй като ако след дъжд по листата й останат мокри петна, те могат да бъдат нападнати от гъбични заболявания.

Японска папрат (Athyrium niponicum Pictum)

Многогодишно тревисто растение, достигащо до 30 см. височина. Подходящо е за сенчести скални кътове, като почвопокривно растение около големи храсти и дървета. Предпочита полусянка и богата, рохкава почва.


6 растения за магнетична сребърна градина Растенията със сиви или сребристи листа се срещат основно