Растенията в алпинеума

15/04/2019, 15:06:43
Оценка 4.3 от общо 4 гласа
15/04/2019
Тагове:
Растенията в алпинеума

Растителността в алпинеума може да е много разнообразна – от ниски тревисти растения до листнодекоративни или цъфтящи храсти, широколистни или иглолистни, вечнозелени както и листопадни растения.

Цъфтящите растения до голяма степен определят облика на алпинеума през различните сезони. Може да съчетаете билки, планински цветя, почвопокривни и широколистни храсти. Важно е растенията да не бъдат твърде високи нито прекалено много на брой. Ако камъните се „изгубят“ между тях, алпинеумът ще заприлича на обикновена градинска леха.

Луковичните цветя също могат да намерят място в алпинеума. При избора на растения съобразете мястото и най – вече това колко дълго е огрявано от слънцето и дали е на завет или е ветровито.

Ако засадите само тревисти или листнодекоративни растения това ще намали декоративния ефект на каменната композиция. За да го подсилите заложете на цъфтящи видове.

Винаги при създаване на растителната композиция имайте предвид, че ще има растения доминанти и такива, които се използват за фон. Първите се открояват и забелязват веднага. За тази цел са подходящи иглолистни или широколистни храсти. Втория вид растения подчертават красотата на доминантите и допълват визията на алпинеума. Това най – често са почвопокривни, треви, ниски цветя и билки.

В най – горните и най – слънчеви части на композицията трябва да бъдат засадени светлоустойчивите видове. Повечето от тях предпочитат бедни, леки, каменисто – песъчливи почви. Един примерен представител е иберис (Iberis sempervirens), неговите прелестни бели цветчета покриват като снежинки алпинеума през април, май и юни. На височина достига до 15 – 20 см. има и нисък сорт Little Gem, който е едва 10 см.

Ауберцията (Aubretia deltoidea) също може да прави компания на ибериса по възвишенията. Тя достига височина до 10 см. Започва да цъфти през април, малко след ибериса. Зимоустойчива е и се нуждае от много слънчева светлина. Тя обаче е малко по – взискателна и обича богата на хумус почва.

Дивата мащерка (Thymus serpyllum) също е подходящ избор за горната част на алпинеума. Тя цъфти в лилави ароматни цветове, привличащи пеперуди и пчели. Развива се добре на сухи и бедни почви и е изключително сухоустойчива. Висока е едва 10 см.

Някои сортове карамфил като dianthus subacaulis също са подходящи за възвишенията на алпинеума. Цъфтят в началото на лятото.

Дебелецът (sempervivum) е изключително непретенциозен и расте и на най – неблагоприятните места. Може да бъде разположен по горните части на алпинеума, тъй като силното слънце никак не му пречи.

В средната част на алпинеума може да засадите обикновен жълтак (helianthemum nummularium). Той е вечнозелено тревисто растение, обичащо сухи, слънчеви и скалисти места.

Заешки уши (stachys lanata) също е подходящо растение за средната слънчева част на алпинеума. Той е вечнозелено растение със сребриста листна маса. Листата му имат зеленикаво-сив оттенък и са покрити с мек мъх, а от май до юли цъфти в нежни розово-лилави цветчета.

Има отлична покривност, издръжливо е на високи температури, суша и студ.

Аубриета ((Aubrieta х cultorum) е сорт достигащ до 20 см. височина, който цъфти през май – юни и още веднъж през август – септември в розово и виолетово. Обича слънчеви и каменисти места, издържа на засушаване.

По изпъкналите, слънчеви части на алпинеума може да разположите и различни седуми. Те издържат на жега и засушаване и не понасят влагата.

Армерия (Armeria maritima) също се чувства чудесно в каменната композиция. Листата й образуват гъста тъмнозелена туфа, а в края на пролетта се обсипва в красиви бледорозови цветове. Растението е непретенциозно и обича силното слънце.

Западната и източната част на алпинеума е добре да бъдат попълнени с торфена почва, обогатена с хумус. Тук чудесно биха се чувствали различни сортове Хойхера като: Marvelous Marble, Heuchera Sanguinea, micrantha Palace Purple, Solar Eclipse, Ginger Ale.

Хойхерата е особено ефектна с невероятната си листна маса в разнообразни багри. За да подсилите декоративната стойност на композицията може да съчетаете няколко сорта.

Карпатска камбанка (campanula carpatica) също може да бъде разположена в полусенчестите участъци на хълмовете. Тя образува туфа, а през лятото цъфти в нежни бели или сини цветове.

Ирландски мъх (sagina subulata) е вечнозелено растение, образуващо гъста туфа. Цъфти обилно от юли до септември с дребни, бели цветчета. Добре е да се разположени в ниските части на алпинеума. Не понася засушаване.

На северната страна се засаждат сенколюбиви видове. Запълнете я с обикновена градинска почва.

Алпийска гъшарка (arabis alpina) е един представител, който може да засадите в този участък. Тя цъфти през пролетта в нежни бели цветове.

Лисичина (corydalis) също понася добре сянката. Цъфти през април – май.

В най – ниските части на алпинеума се засаждат растения, които обичат влагата и се нуждаят от богата почва. Каменоломката (saxifraga paniculata) може да расте както на слънце, така и на лека сянка. Образува туфа от сребристи листа, а в началото на лятото цъфти в бяло – розови цветове.

Лиатрис (liatris spicata) е екозтичен вид, подходящ за подножието на алпинеума.

Растителната композиция в алпинеума е добре да включва и иглолистни видове като хвойна и клек.

Други растения, подходящи за алпинеума са: сибирски лук, аренария, пелин, алпийска астра, бергения, рожец, котонеастер, фестука, някои сортове флокс и други.


Растителността в алпинеума може да е много разнообразна – от ниски тревисти растения до листно