Синя трева, Фестука (Festuca glauca)

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 39 гласа
19/08/2016
Синя трева, Фестука (Festuca glauca)

Семейство Метличести

Фестуката представлява многогодишна невисока трева със синьо – сив цвят. Расте на полукръгли туфи с височина до 60 см. Цъфти от юни до август. Родът обхваща няколко растителни вида с различен облик. Окраската им може да бъде метално – синя, сребристо – синя, тъмносиня, зелена, златиста, брознова дори червена. Някои видове са вечнозелени.

Място: Фестуката предпочита слънчеви до полусенчести места, но има и видове, които се чувстват добре на сянка. На едно и също място може да се развива в продължение на 10 години. Студоустойчива е.

Почва и поливане: Предпочита песъчливо – глинести, добре дренирани почви, но расте и на сухи и бедни на хранителни вещества, почви. Трябва да се полива обилно и редовно.

Подрязване: През пролетта е добре синята трева да бъде подрязана до една трета от височината, за да се освободи място за новите листа.

Пресаждане: Ако се отглежда като стайна култура е необходимо пресаждане на всеки три години, а на открито в градината на 10 години.

Размножаване: Извършва се през пролетта чрез семена. През първата година растежът е бавен.

Използване: Фестуката е много подходяща за декориране на алпинеуми и скални кътове. Добре се съчетава с големи декоративни камъни. Използва се и за озеленяване на покриви. Може да се отглежда и като стайно растение в саксия у дома или на балкона. Изглежда елегантно както засадено самостоятелно, така и в комбинация с други растителни култури.

Любопитно: Според Фън шуй фестуката привлича положителна енергия в дома. Смята се, че ако я поставите близо до входната врата ще ви помогне за израстване в кариерата. Поставена в къта на богатството, който според фън-шуй, се намира в противоположния ляв ъгъл от вратата на балкона, синята трева допринася за увеличаване на благосъстоянието на семейството.


Семейство Метличести Фестуката представлява многогодишна невисока трева със синьо – сив цвят.