Как да подберем цветята спрямо изложението на прозорците

04/02/2017, 02:40:29
Оценка 4.5 от общо 44 гласа
04/02/2017
Как да подберем цветята спрямо изложението на прозорците

Когато купуваме или получаваме стайно цвете като подарък много важно е да определим правилното местоположение за него. Ако поставите растението на прозорец с недостатъчна или пък твърде силна светлина това ще се отрази пряко на развитието и цъфтежът му.

Растения, подходящи за северно, северозападно и североизточно изложение

Подходящи за северните прозорци са: хибридна бегония, пасифлора, ховея, монстера, бръшлян, фикус, стаен соланум, папрати.

Растения, подходящи за източно изложение

Източния прозорец е огряван от слънцето от сутрин до обяд, когато това все още не е много силно, затова и растенията, поставени там няма нужда от засенчване. Подходящи са: африканска теменужка, бръшлян, теснолистна драцена, мирта, азалия.

Растения, подходящи за западно изложение

Западния прозорец е по – топъл от източния. На растенията, които не са устойчиви на силна директна светлина трябва да се осигури засенчване в следобедните часове. До западен прозорец може да отглеждате: жасмин, евкалипт, аспарагус, ехмея, циклама. Малко по – далеч от западния прозорец може да поставите: филодендрон, азалия, спатифилиум.

Растения, подходящи за южно и югозападно изложение

Когато се избират цветя за южен прозорец трябва да се има предвид, че през летния сезон слънцето там ще бъде доста силно и продължително. Удачен избор са най – издръжливите на топлина, растения: сукулентни, кактуси, алое, хибискус, адениум, цъфтящи бегонии.

Югозападното изложение се характеризира с деликатно слънце в сутрешните часове и ярка светлина следобед. Подходящи за него са: кактуси, сукулентни, хлорофитум, хойя, хризантема, мушкато, сансевиера, декоративно – листни бегонии. 


Когато купуваме или получаваме стайно цвете като подарък много важно е да определим правилното место