Жасмин (Jasminum)

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 56 гласа
19/08/2016
Тагове:
Жасмин (Jasminum)

Семейство Маслинови

Жасминът е стайно многогодишно цъфтящо растение. Родът включва около 300 вида. Сред най – популярния у нас е стайният жасмин (Jasminum polyanthum). Ароматът на жасмин е сред любимите на много хора и е широко използван в козметиката, парфюмерията и домашни ароматизатори. Истинска свежест вкъщи обаче внася най – вече естествения жасмин в саксия.

Растението цъфти в края на зимата – началото на пролетта. Отглеждано в саксия достига до 1 м. Като задължително трябва да му осигурите подпори. Пъпките му са розови, а цветовете бели с големина около 2 см. И силен, но ненатрапчив аромат.

Място: Жасминът би се чувствал чудесно на източен или западен прозорец. Оптималната температура за отглеждането му е 16 – 20 градуса.

Почва и торене: Обикновена градинска почвена смес. По време на цъфтеж е добре да се тори веднъж седмично с богат на калий тор, а след цъфтежа за предпочитане са торове с високо съдържание на фосфор за образуване на листна маса.

Поливане: Жасминът трябва да се полива редовно като през горещите летни дни е добре това да става сутрин и вечер. През зимата ограничете поливането и го правете само когато почвата е суха. За да поддържате подходяща влажност на въздуха пулвелизирайте често през топлите месеци.

Пресаждане: Стайният жасмин се пресажда след прецъфтяване в средата на пролетта. Тогава е добре и да го подкастрите и да отсраните по – крехките израстъци.

Размножаване: Размножаването на жасмина става чрез смена и резници. Вкореняване на резници става за около 2 месеца.

Други грижи: задължително е да осигурите на жасмина подпори за да расте правилно. Следете за появата на листни въшки, те могат да нападнат растението ако не пулвелизирате достатъчно често. Пазете жасмина от течение. 


Семейство Маслинови Жасминът е стайно многогодишно цъфтящо растение. Родът включва около 300 вида.