Мушкатото заслужава място на всеки балкон

16/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 87 гласа
16/01/2015
Тагове:
Мушкатото заслужава място на всеки балкон

Мушкатото цъфти в ярки цветове от пролетта до есента и краси прозорци, балкони и дворове. Родът днес е предствен от над 400 вида, сред които голям брой хибриди.

Българското му название е свързано с лесното му отглеждане „където го мушнеш, там се хваща”. Растението не е притенциозно, обича светлината и топлината. Може да се отглежда в стаята, на балкона, в градината.

Светлина и температура: мушкатото расте както на светло, така и на полусенчесто място, а може да се отглежда дори на балкони със северно изложение. Най – обилно цъфти обаче когато получава достатъчно количество светлина. Най – добрата стайна темепература е 18 – 23 градуса.

Почва: смес от градинска пръст, оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1. По време на цъфтежа може да се наторява 2 пъти месечно със слаб течен тор.

Поливане: през лятото се полива умерено, а през зимата оскъдно. Обилното поливане намалява цъфтежа!

Размножаване: мушкатото се размножава най - лесно чрез резници, това може да бъде направено по всяко време на годината, но най – подходящо е началото на есента. Резниците трябва да са с дължина между 8 и 10 см. Засаждат се в дълбоки съдове с хумусна почва, примесена с пясък. Саксиите се държат на сухо и топло място и се поливат по малко докато резниците се вкоренят.

Презумиване: през есента трябва да внесете мушкатото вътре в стаята, внимавайте да не го приберете с мокри листа! Отрстранете увехналите и пожълтели листа. Растението зимува най – добре в хладно помещение и се нуждае от много оскъдно поливане.

Вредители и болести: мушкатото е податливо на акари, листни въшки, сиво гниене, бели мушици.

За озеленяване на балкона се използват най – вече каскадни мушкати: Пеларгониум пелтатум (Pelargonium peltatum). Цъфтят от април до септември – октомври.

Популярни сортове висящи мушкати са: Шугар бейби, Аметист (тъмнолилав), Солидор, Град Париж (розов).

Защо е препоръчително да имаме мушкато в стаята?

Мушкатото гони комари и други насекоми

Ароматът му действа успокояващо и облекчава главоболието

Според някои стари поверия мушкатото пази дома от зли сили.


Мушкатото цъфти в ярки цветове от пролетта до есента и краси прозорци, балкони и дворове. Родът днес