3 билки за ароматен и полезен чай, които можем да отгледаме в градината

30/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 59 гласа
30/09/2016
Тагове:
3 билки за ароматен и полезен чай, които можем да отгледаме в градината

Освен декоративната си стойност голяма част от домашните растения имат и полезни свойства. Ще ви помогнем със съвети за отглеждане на 3 ароматни билки – мащерка, мента и риган. Освен, че благодарение на тях градината или балконът ви ще ухае прекрасно те са незаменими помощници и в кухнята, както и за лечение. Пресните и изсушени листа от тях придават неустоим вкус на ястията, може също така да ги използвате за направата на ароматен и полезен чай, които помага при грипни състояния, дихателни проблеми, нервно напрежение и други.

Мащерка – листата й са богати на етерично масло, съдържат и витамин С, каротин, полезни микроелементи. Чаят от мащерка се използва за лечение на дихателни проблеми, безсъние, заболявания на храносмилателната система. От настройка от мащерка се приготвят и лосиони и компреси, които помагат при артрит. В кухнята може да използвате мащерката като подправка на рибни и месни ястия, супи, както и в домашното консервиране.

Отглеждане на мащерка – засадете билката на слънчево място. Осигурете й лека, богата на хранителни вещества, почва. Поливайте умерено. Мащерката не е капризна, издържа на засушаване и ниски температури, лесно презимува. На едно място може да се отглежда в продължение на 3 – 4 години.

Мента – особено ценена е заради съдържащото се в нея етерично масло. Листата и съцветията й са богати на витамини и органични киселини. Ментата има обезболяващ и успокояващ ефект. Използва се при простудни заболявания, стомашни проблеми, безпокойство, стрес, безсъние. В кухнята е подходяща подправка към месни и зеленчукови ястия, салати, сосове, коктейли, сладкиши, мариноване на краставички.

Отглеждане на мента – ментата е светлолюбива култура, може да понесе и леко засенчване. Нуждае се от рохка, плодородна почва. През пролетта е добре да наторявате растението веднъж на 2 седмици и да разрохквате често почвата. На едно място билката може да расте в продължение на 3 – 4 години.

Риган - листата и цветовете на ригана са много богати на селен, съдържат също и етерично масло. Чаят от риган се препоръчва при простудни заболявания. В кулинарията е предпочитана подправка към супи, сосове, салати, паста и пици. Придава приятен вкус на ястията и стимулира апетита. Използва се и в домашното консервиране.

Отглеждане на риган – предпочита открити слънчеви места, расте добре на неутрални и леки почви. Издържа на студ и на засушаване. Полива се оскъдно до умерено. На едно място може да се отглежда 4 до 5 години. 


Освен декоративната си стойност голяма част от домашните растения имат и полезни свойства. Ще ви пом