Мащерка (Thymus serpyllum)

24/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 54 гласа
24/08/2016
Мащерка (Thymus serpyllum)

Семейство Устоцветни

Мащерката представлява многодишно тревисто растение, достигащо височина до 35 см. В нашата страна расте по каменисти места и редки гори. Известна е още като овчарска чубрица, бабина душица и други наименования.

Произхожда от Средиземноморието. Цъфти от юни до септември с бели, розови или лилави цветове. Силно ароматна е. Листата и цветовете й са ценни, тъй като са богати на етерично масло.

Отглеждане

Място: Мащерката изисква слънчево и топло място, не понася добре засенчване. В топлите райони синтезира повече етерично масло. Презимува лесно, издръжлива е на ниски температури.

Почва: Лека, добре дренирана, богата на хранителни вещества и добре наторена почва. Подходящо е подхранване както с минерални, така и с органични торове.

Поливане: Мащерката предпочита умерено поливане. Излишната влага не се отразява добре на растението.

Размножаване: Растението се размножава със семена. Засаждат се на пролет на около 1,5 см. дълбочина. Важно е да се подхранва редовно и почвата да се поддържа чиста от плевели. В началото растежът на мащерката е бавен. Може да се отглежда на едно място в продължение на 3 - 4 години.

Мащерка в саксия: Ароматното растение е сред най – предпочитаните балконски подправки. За да я отгледате в саксия осигурете й добър дренаж, почвена смес за балконски цветя и обилно поливане вседнага след засаждането. След това излишната влага може да попречи на правилния й растеж, затова поливайте само когато почвата изсъхне. Изберете й слънчево място, най – добре южна тераса.

Приложение

Етеричното масло от мащерка се използва в медицината, кулинарията и парфюмерията. Маслото както и чаят от мащерка се препоръчват при много болестни състояния като: грип, бронхит, болести на дихателните пътища, главоболие, стрес, нервни болести, гъбични заболявания, храносмилатени проблеми.

Мащерката се използва и за консервиране и приготвяне на ястия и питиета. В кухнята е една от най – популярните и вкусни подправки.


Семейство Устоцветни Мащерката представлява многодишно тревисто растение, достигащо височина до 35