Растения, подходящи за терасата

11/10/2016, 06:14:58
Оценка 4.5 от общо 28 гласа
11/10/2016
Тагове:
Растения, подходящи за терасата

На балкона могат да се отглеждат много и различни растения като изборът им зависи от това дали терасата е остъклена, нейното изложение, големина, както и от времето, с което разполагате.

Кои са най – подходящите растения за балкона:

Билки и подправки

Повечето от градинските билки и подправки могат да бъдат отглеждани в сандъчета на балкона. Те не се нуждаят от много пространство, затова са подходящи за терасата, независимо от големината й. Най – често билките, които се отглеждат на балкона са: розмарин, босилек, градински чай, мащерка, мента, жълт кантарион, риган. Ако искате да привлечете пеперуди на терасата поставете сандъчета с ехинацея.

За да държите комарите далеч от дома си, засадете лавандула и розмарин.

Зеленчуци

Терасата е отлично място за мини зеленчукова градина. Ако балконът ви е слънчев може да отглеждате домати, чушки, лук и чесън. В случай, че на балконът ви през повечето време е сянка, подходящи зеленчуци са: спанак, морков, краставици. Зеленчуците отлично се съчетават с ароматните подправки.

Плодове

Плодовете биха се чувствали най – добре на южна тераса. На нея може да поставите лимон, портокал, ананас – джудже. Ягодите са много подходящи за висящи саксии.

Цветя

Има много видове цветя, които биха се чувствали отлично на балкона, като изборът им зависи главно от количеството светлина и температурата на терасата.

За северен балкон са подходящи: теменужка, бръшлян, латинка.

На източен балкон растат: хортензия, калуна.

Западния балкон е отлично място за: пасифлора, гергина, седум.

Южният балкон осигурява благоприятни условия за много видове цветя като: мушкато, петуния, калибрахое, градинска и каскадна бегония.

Голяма част от растенията не понасят течение, така че задължително съобразете това условие когато подбирате растителни видове за терасата. Ако през по – голямата част от деня на балкона ви грее силно слънце, най – вероятно през лятото ще ви се наложи да преместите растенията или да им осигурите засенчване в обедните часове. 


На балкона могат да се отглеждат много и различни растения като изборът им зависи от това дали терас