Кои цветя да отглеждаме на балкона

16/03/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 42 гласа
16/03/2015
Тагове:
Кои цветя да отглеждаме на балкона

Цъфтяща, ухаеща градина пред прозореца е истински зелен оазис на фона на градската среда и е един добър вариант за любителите на цветята, живеещи в апартаменти. Какви растения да изберете да отглеждате на балкона си зависи от неговото изложение и температурните условия. Всички висящи растения са подходящи за терасата, тъй като стоят особено ефирно. Една част от тях обаче не могат да зимуват на вън и имате възможност да им се наслаждавате на балкона само през топлите дни и вечери.

Важен фактор, на който трябва да обърнем внимание при избора на цветя за балкона е светлината, както и продължителността на слънцегреенето.

Северен балкон

Подберете сенколюбиви растения. Добре биха се чувствали бръшлян, стайна бегония, латинка. Теменужките също могат да растат на северна тераса. Те цъфтят от април до ноември, силното слънце не им понася, но трябва да ги пазите от течение.

Южен балкон

Едно от любимите и най – често срещани цветя по балкони и первази е мушкатото. То би могло да се отглежда и на северни балкони, тъй като понася засенчване, но при достатъчно количество слънчева светлина, цъфти най обилно. Издържа и на силен вятър. На южни тераси бихте могли да отглеждате още петуния, каскадна и градинска бегония, хибискус, калибрахое.

Източен балкон

Подходящи са растения, които издържат на обедно слънцегреене. Хортензия в саксия би се чувствала отлично на източна тераса. Подходящи са още калуна, някои видове кактуси.

Западен балкон

Подходящи са вербена, седум, клематис, пасифлора.

Освен с изложението, добре е да се съобразите и с големината на балкона. Някои растения не могат да виреят в малки пространства, такива са например гладиола и гергина.

Ако разполагате с остъклен балкон, това подобрява значително условията за цветята, предпазва ги от студове и ветрове и те могат да издържат по – дълго, а някои дори и цяла зима на закрито. Също така може да поставите щори на прозореца, за да определите точното количество светлина, което да получават растенията.


Цъфтяща, ухаеща градина пред прозореца е истински зелен оазис на фона на градската среда и е един до