Хортензия краси градината

20/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 85 гласа
20/01/2015
Тагове:
Хортензия краси градината

Хортензията – изобилие от багри в градината

Хортензия (Hydrangea) е красив храст, с продължителен цъфтеж, произхождащ от Япония и Китай. Родът включва около 100 вида.

Днес хортензията е сред любимите декоративни растения, отглеждани в цял свят. Освен в градински композиции, хортензията се използва като декоративно украшение във вътрешния интериор и откирити балкони.Цъфти от юни до август – септември в богата палитра от багри – бели, розови, червени, сини цветове. Може да достигне височина до 1,5 м.

Грижи за хортензията

Място: Хортензията предпочита сенчесто или полусенчесто място, има някои сортове, които се развиват добре и на слънце, но в такъв случай им е необходимо обилно поливане. Не бива обаче да се засаждат под дървета, тъй като те поемат голяма част от влагата, която е много важна за хортензиите. Младите растения, трябва да се предпазват от силен вятър.

Почва: Най – добре се чувства в богата на хранителни вещества, умерено влажна, добре дренирана почва с леко кисела реакция. Важно е да бъде чиста от плевели. При силно завишена киселинност на почвата, цветовете се обагрят в сини нюанси. Добре е през пролетта и лятото да се подхранва с минерални торове веднъж на 10 дни.

Поливане: Хортензията е влаголюбива, нуждае се от ежедневно обилно поливане.

Подрязване: Подрязване през ранна пролет осигурява обилен цътфеж. Най – добре е да се направи през март. Това ще помогне за по – добрия вид и форма на храста. През есента трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове, както и слаби и повредени клонки.

Размножаване: Хортензията се размножава чрез разделяне на храста и чрез вкореняване на резници през пролетта или началото на лятото. Резниците се вкореняват в смес от влажен торф и пясък.

Хортензията може да бъде отглеждана и в саксия, съществуват стайни сортове и хибриди (минихортензии). Те имат почти същите изисквания като градинските видове.

Студоустойчиви хортензии

Има някои сортове хортензии, които са по-студоустойчиви и понасят по-леко зимния сезон:

Метличеста хортензия (Hidrangea paniculata)
- представлява храст, достигащ до 2-3 м. височина. Образува гъста, закръглена корона. Цветовете са бели, събрани в пирамидални метлици, дълги до 25 см. Цъфти обилно от юли до октомври. Нуждае се от редовно поливане и наторяване. Подрязва се през пролетта с цел стимулиране образуването на цветни пъпки. Размножава се чрез зелени резници.

Увивна хортензия (Hidrangea paetiolaris) - представлява увивен храст с височина до 5 м. Листата му са лъскави, тъмнозелени, цветовете са едри, бели, появяват се през юни-юли. Увивната хортензия е бързорастяща. Понася добре полусянка. Използва се за озеленяване на стени, беседки, перголи. Размножава се чрез зелени резници.

Монголска хортензия (Hidrangea bretschneideri) - представлява разклонен храст, достигащ до 3 м. височина. Цветовете при появата си са бели, а по-късно става розови до пурпурни. Това е най-сухоустойчивата и най-издръжливата на студ хортензия. 

 

Тънкости при отглеждане на хортензията:

1. Хортензията цъфти обилно ако сутрин я огрява поне 5 часа слънце, а следобед е на сянка.

2. През есента мулчирайте почвата около растението.

3. Оставете последните пецъфтели съцветия върху храста. Те ще предпазят връхните пъпки от измръзване.


Хортензията – изобилие от багри в градината Хортензия (Hydrangea) е красив храст, с продължит