4.5 84

Хортензия краси градината

20/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 84 гласа
20/01/2015
Хортензия краси градината

Хортензията – изобилие от багри в градината

Хортензия (Hydrangea) е красив храст, с продължителен цъфтеж, произхождащ от Япония и Китай. Родът включва около 100 вида.

Днес хортензията е сред любимите декоративни растения, отглеждани в цял свят. Освен в градински композиции, хортензията се използва като декоративно украшение във вътрешния интериор и откирити балкони.Цъфти от юни до август – септември в богата палитра от багри – бели, розови, червени, сини цветове. Може да достигне височина до 1,5 м.

Грижи за хортензията

Място: Хортензията предпочита сенчесто или полусенчесто място, има някои сортове, които се развиват добре и на слънце, но в такъв случай им е необходимо обилно поливане. Не бива обаче да се засаждат под дървета, тъй като те поемат голяма част от влагата, която е много важна за хортензиите. Младите растения, трябва да се предпазват от силен вятър.

Почва: Най – добре се чувства в богата на хранителни вещества, умерено влажна, добре дренирана почва с леко кисела реакция. Важно е да бъде чиста от плевели. При силно завишена киселинност на почвата, цветовете се обагрят в сини нюанси. Добре е през пролетта и лятото да се подхранва с минерални торове веднъж на 10 дни.

Поливане: Хортензията е влаголюбива, нуждае се от ежедневно обилно поливане.

Подрязване: Подрязване през ранна пролет осигурява обилен цътфеж. Най – добре е да се направи през март. Това ще помогне за по – добрия вид и форма на храста. През есента трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове, както и слаби и повредени клонки.

Размножаване: Хортензията се размножава чрез разделяне на храста и чрез вкореняване на резници през пролетта или началото на лятото. Резниците се вкореняват в смес от влажен торф и пясък.

Хортензията може да бъде отглеждана и в саксия, съществуват стайни сортове и хибриди (минихортензии). Те имат почти същите изисквания като градинските видове.


Хортензията – изобилие от багри в градината Хортензия (Hydrangea) е красив храст, с продължит