За красива есенна градина изберете високи цъфтящи растения

10/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 76 гласа
10/09/2016
За красива есенна градина изберете високи цъфтящи растения

Есента ни предлага изобилие от пъстри цветя, които могат да красят двора ни. На кои да се спрем? Високите многогодишни растения са един чудесен избор за есенния пейзаж. Те привличат погледа и отвличат вниманието от вече пожълтелите листа и не толкова свежата зеленина. Подходящи за целта са: високите седиуми, Хризантема, Астра белгийска, Солидаго, Перовския.

Повечето от тези видове цъфтят в топли цветове (различни нюанси на червено, оранжево, жълто) и придават невероятно красив вид на есенната градина. Особено добре се съчетават с вечнозелените видове в двора, както и с високите треви. Благодарение на високите многогодишни цветя може да създаде различни цветови комбинации, на които да се наслаждавате до късна есен.

Перовския (Perovskia) – този красив храст прилича на голяма лавандула. Цъфти в дребни синьо – лилави цветове през лятото до края на есента. Освен с красотата си е атрактивен и със своя аромат. В градината предпочита слънчево място, издържа на засушавания. Използва се за украса на скални алпинеуми.

Есенен седум (Sedum herbstfreude) – цъфтежът му започва в края на август и продължава до октомври. Листата му са светло зелени, а цветовете розово – виолетови, като през късната есен преминават в медно – червени. Есенният седум расте на слънчево място върху добре дренирана почва.

Солидаго (Solidago canadensis) – многогодишно тревисто декоративно растение. Цъфти обилно и продължително през юли и август със златисто – жълти цветове. Най – добре расте на слънце върху влажна и плодородна почва. Подходящо е за използване в цветни композиции както и за направа на букети.

Астра белгийска (Аster novi belgii) – есенно цъфтящата белгийска астра е многогодишно растение с височина до 120 см. цъфти в разнообразни багри – синьо, виолетово, розово. В градината предпочита слънчево място и влажна плодородна почва. Тъй като растението бързо се разпространява чрез коренището си е необходимо през лятото периодично да бъде ограничавано чрез окопаване и отстраняване на леторастите извън определеното място. Високите сортове е добре да бъдат засаждани в близост до ограда, в противен случай се нуждаят от подпора. 






Есента ни предлага изобилие от пъстри цветя, които могат да красят двора ни. На кои да се спрем? Вис