Вредни ли са наистина тефлоновите съдове за готвене

04/02/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 34 гласа
04/02/2016
Вредни ли са наистина тефлоновите съдове за готвене

Въпреки че, тефлоновите съдове са едни от най – често използваните за готвене днес, не отдавна се появиха твърдения, че тефлонът е вреден за здравето. Основното им предимство, което ги прави толкова предпочитани е, че храната не залепва по тях и се почистват лесно.

Какво е тефлон?

Тефлонът е търговското наименование на съединението политетрафлуоретилен. Той бързо навлиза в домакинствата, а освен в съдовете за готвене се използва в производството на дрехи, опаковки на продукти за бързо хранене, електрическата промишленост и други.

Вредни ли са наистина така популярни съдове за готвене?

Еднозначен отговор все още няма. Срещат се привърженици на тефлоновите съдове, които уверяват, че са безопасни, както и много техни противници. Ще ви представим някои от фактите за и против тефлоновите съдове, а решението оставяме на Вас:

Против:

Как точно ни вреди тефлонът?

Няколко минути след поставянето на печката, домакинският съд, покрит с тефлон, се нагрява до температури, при които покритието започва да се разрушава и освобождава токсични вещества в хранителните продукти и във въздуха.
Освен това тефлоновите съдове отделят вредни микроскопични частици, които могат да заседнат в белия дроб и да го увредят.

Тефлонът съдържа перфлуороктановата киселина, която се свързва със зачестелите случаи на ракови заболявания, затлъстяване, диабет, безплодие. Тъй като въпросната перфлуороктановата киселина далеч не се съдържа само в тефлона, не можем да кажем, че домакинските съдове са основните виновници за повишаване на риска от подобни заболявания.

При нагряване до 360 градуса тефлоновият тиган отделя поне 6 токсични и опасни газа. Те могат да причинят проблеми на дихателната система, сърцето, щитовидната жлеза, обмяната на веществата в организма и не само.

За:

Тефлоновите тегини въпреки всичко остават един от най - разпространените и предпочитани съдове за готвене. Това се дължи основно на незалепващото им покритие и лесно почистване. Все пак има и проучвания, които показват, че при правилна употреба тефлонът е безопасен. Това означава да не се нагрява прекалено силно и покритието му да е достатъчно качествено, за да не се рони. Освен това не трябва да се използва прекалено дълго време.

Ако все пак предпочитате да готвите в тефлонов съд, то избягвайте евтините варианти, тъй като обикновено са изработени от неустойчив и лесно топим материал. Използвайте ги само с дървени бъркалки и внимавайте да не ги надраскате при миене. Не използвайте абразивни препарати! Подменяйте ги често и при най – малкия признак за огъване или надраскване на дъното. Съвременните тефлонови съдове могат да се използват в продължение на най – много 5 години.

Ако сте решили да изхвърлите тефлоновите тигани от кухнята си можете лесно да ги замените с керамични или дори чугунени, които се смятат за безопасни за здравето. 


Въпреки че, тефлоновите съдове са едни от най – често използваните за готвене днес, не отдавна